X

Korkularınızı Yatırım Stratejilerinizden Uzak Tutun

Gelirinizin bir kısmını harcamadınız ve yatırıma yönlendirmeye karar verdiniz.  Temel amacınız; yatırımı zarara uğramadan, olabildiğince kısa sürede nakde dönüştürmek.  Araştırmalar yaptınız ve sonunda yatırım aracınızı seçtiniz. Fakat kulaklarınızda şu sorular çınlamaya başladı: Risk almalı mıyım?  Ya tüm paramı kaybedersem? Ne kadar risk almalıyım? Şimdi doğru zaman mı? Yapılan yatırımlarda risk yönetimini yapabilir miyim?

Forex, borsa ve diğer yatırım araçlarının, sunduğu avantajların yanında, risk unsuruyla öne çıkan işlemler olduğu yadsınamaz bir gerçek. Tüm bunların sadece şans ile ilgisinin olmadığını bilmek; konu hakkında yeterli düzeyde eğitim almış olmanın önemini kavramak, tecrübe kazanımı ve piyasanın işleyiş mekanizmasını çözümleyerek bilinçli işlemler yapılmasının gerekliliği, akılımızdan çıkmaması gereken önemli noktalar.

Teorik olarak bunları bilsek ve bu görüşlerle aynı fikirde olsak da yatırımcının karar alma mekanizmasını engelleyen çok önemli bir etmen vardır; korku! Peki onunla başa çıkmak mümkün mü?

Yatırımcı Korkularını Kontrol Altına Almalı

Korku, başarılı bir işlem başlangıcına engel olabilen önemli bir etkidir. Konu hakkında birikim ve tecrübe kazandıktan sonra; doğru zamanda, doğru adımı atmanızı engellememesi için yatırımcı olarak korkularınızı kontrol altında tutmalısınız. Çünkü ancak korkularınızın, yatırım stratejinizin yakasını bırakmasını sağlayarak başarılı olabilirsiniz.

Yatırım Planınızı Oluşturun ve Bu Plandan Emin Olun

Yatırımcının bilinçli bir şekilde hamle yapması için yatırım planı oluşturması oldukça önemli. Yatırım piyasalarında kar elde etmek için bir plana sahip olmanız gerektiğini sürekli aklınızda tutmalısınız. Belirlediğiniz stratejiler, kazanmak istediğiniz miktar, fiyat seviyelerinizi daima bu planın içinde tutmalısınız. Eğer bir plan dâhilinde hareket etmediyseniz veya var olan planınızın yeterli olduğunu düşünmüyorsanız, konuyla ilgili aldığınız eğitimi ve birikimleri yoğunlaştırabilir, planınız dâhilinde demo hesabınızla işlem yapabilirsiniz. Bu yolla yatırım planınızdaki aksaklıkları görebilir ya da planınızın ne kadar güvenli olduğunu kendinize kanıtlamış olursunuz. Böylece, kendinize güvenerek işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Eğer yatırım planınıza güveniyorsanız, bu plana sadık kalmalı ve duygusal hareketlerden kaçınmalısınız.

Hatalarınız Tecrübeniz Olsun

Bir piyasa oyuncusu, kaybettiği zaman kendine duyduğu güven asla zedelenmemeli. Uzun vadede başarıya ulaşmak için, yapılan hataların ve zararların deneyim olarak geri döneceğini bilmelisiniz. Böylece kaybetme korkunuzu yenerek,  planınızda var olan aksaklıkları çözümleyebilecek ve duygusal hamleler yerine bilinçli, tecrübe ile sabit olan başarılı yatırımlara yelken açabileceksiniz.

Related Post