X

Çin Endişesi ile Piyasalarda Sert Hareketlilik

12.01.2016

Çin ekonomisindeki zayıf seyrin derinleşeceği endişesiyle birlikte borsalardaki satış dalgaları hızlandı. Çin’e dair büyüme endişeleri ve Çin borsasında yaşanan sert düşüşlerin gelişmekte olan borsalara da sıçrayabilecek olması piyasalarda korku yaratmaya devam ediyor. Diğer yandan petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşler de pariteler ve piyasalar üzerinde etkili oluyor.

Çin Merkez Bankası’nın Yuan’a müdahalesi sonrasında Çin hükümeti yaptığı açıklamalarda Yuan’ın Dolar karşısındaki volatilitesinin yerine, sepet bazında Yuan’ın değerine bakılması gerektiğini vurguladı. Diğer yandan bu hafta açıklanacak olan Çin ticaret rakamları ve gider dengesi verileri daha da önem kazanmış durumda.

Dolar Traderları FOMC Üyelerinin Konuşmalarına Odaklandı

Çin sonrasında dolar işlemleri yapmak isteyen yatırımcılar bu haftaki FOMC üyelerinin konuşmalarına odaklandı. Bu hafta 7 FED Başkanı’nın konuşması olacak. 3 tanesi ise FOMC’de oy hakkına sahip üyeler (Rosengren,Bullard ve Dudley). Rosengren ve Dudley’in faiz artırım karşıtı konuşmaları olabilir. Bullard’ın ise daha sıkı para politika yanlısı olduğu biliniyor. Diğer yandan ABD’de 4. Çeyrek şirket karlarının 3.çeyreğe göre %5 daha düşük açıklanması bekleniyor. Bu da ABD borsaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

İç Piyasada Doların Ateşi Düşmüyor

Gelişmekte olan para birimleri içerisinde iyi bir performans gösteren TL , dün açıklanan 2016-2018 dönemini kapsayan Orta Vadeli Plan desteğinde toparlandı. OVP’de 2016 yılına ilişkin büyüme beklentisinin %4 seviyesinden %4.5’e yükseltilmesi piyasalarda kısmi de olsa olumlu algı yarattı. Aynı zamanda cari açığa direkt olarak etkisi olan petrol fiyatlarının da yılbaşından bu yana yüzde 20, içinde bulunduğumuz hafta başından itibaren ise yüzde 7 civarında değer kaybetmiş olması da TL’nin kısmen pozitif ayrışmasında etkili oluyor. Teknik olarak baktığımızda dolar/TL paritesinde 3.0440 seviyesinde satış baskısının arttığı görülüyor. Küresel bazda gelişen ülke para birimlerinin satış yemeye devam edebileceği durumda dolar/TL paritesinde 3.0450 seviyesine dikkat edilmeli. İlgili seviye üzerinde fiyatlamaların gerçekleşmesi durumunda bir önceki tepe olan 3.0753 seviyeleri test edilebilir.

Related Post