X

İleri Görüşlü Borsacının Sırrı: Şirket Bilançolarını Doğru Okumak

Hisse senedi yatırımlarında, doğru şirketi bulduğunuza ne kadar eminsiniz? Şirketin kâr ve ihracat oranları sizin için uygun olduğu için yatırım yapıyorsanız, bunlar dışında dikkat etmeniz gereken birkaç konu daha var. Borsa piyasasında kazanmak, tüm bunları doğru okuyabilmekle mümkün. Hisse senedi alımlarında şirket bilançolarını doğru okuyabilmek, yatırımcının şirketin geleceğini analiz edip, yatırımlarını ona göre yönlendirmesini sağlıyor. Şirketlerin dönemsel olarak açıkladığı gelir tablosu ve bilançolarını genel olarak incelemek ve küçük ayrıntıları görememek yatırımcıyı hayal kırıklığına uğratabiliyor. Borsada kazanmak isteyen yatırımcıların, yatırım yapacağı şirketleri daha sofistike yaklaşımlarla incelemesi ve nakit akışlarını öğrenebilmesi için dikkat etmesi gereken birkaç madde bulunuyor.

Temel Şart Sermaye Analizi

Sermaye, şirketin faaliyetlerini sürdürmesini ya da yeni üretimlerde bulunmasını sağlar. Bir şirketin sermayesi yatırımcı için oldukça önemli. Borçların ve giderlerin sermayeden fazla olması, sorunları da beraberinde getirir. Nedenle sermaye ne kadar büyükse, şirketin risk oranı o kadar düşüktür.

Sadece Satış Oranı Değil Satış Maliyetleri de Önemli

Satış, şirketin faaliyetlerinde ne kadar başarılı olduğunu gösteren en açık karttır. Şirketi durumunun en önemli göstergesidir. Nakit yaratmak için şirketin satış yapabilmesi gerekir fakat satış maliyetlerine de göz atmakta da yarar var. Satış maliyetinin ekonomik ortamdan nasıl etkilendiğini gösteren bu kalemin içinde; hammadde, enerji, amortisman ve işçi giderleri yer alıyor.

Kısa ve Uzun Vadeli Borçları Kontrol Etmeyi Unutmayın

Şirketin, satın aldığı maddeler için ne kadar zamanda ödeme yaptığını görmek, şirketin ekonomik gidişatı hakkında derin bilgiler verir. Örneğin; bir şirket eğer aldığı hammaddenin ödemesini 2 ayda yapıyor ve bu maddeler 2 ay boyunca stoklarda tükenmiyor, birkaç ay kendini finanse etmek için mali borçlanmaya gidiyorsa, o şirketin finansal gelirleri zayıf demektir. Kısa vadeli borçlar kadar önemli olan uzun vadeli borçların da kontrol edilmesi şart. Şirketin üzerindeki borç yükünü öğrenip, yolunuzu ona göre çizebilirsiniz. Unutmayın, alınan mali borcun sermayeye oranından büyük olması, yatırımcı açısından risk oluşturur.

Finansal Duran Varlıklara Dikkat!

Nakit akışındaki değişimleri görmek için finansal duran varlıklar size harika ipuçları verir. Finansal duran varlıklar, şirketin iştiraklerini yansıtır. Şirketin, başka bir şirket satın alması ya da iştiraklerinden birinin sermaye artırımına katılması, o an için nakit çıkışına neden olur. Finansal duran varlıkların büyük bir dikkatle incelenmesi gerekir.

KAP Nedir?

Related Post