X

Halka Arz veya Halka Açılma Nedir?

Borsa İstanbul’da 26.07.2022 itibari ile farklı sektörlerden toplam 569 şirket bulunmakta. Bu sayının üst sınırı bulunmamakta. Türkiye’de faaliyet gösteren ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belli şartları yerine getiren şirketler Halka Arz olabilir. Şirketlerin hisselerinin (paylarının) Borsa İstanbul Pay Piyasasında alım satım yapılması için yatırımcılara önceden duyurarak satış yapılmasına Halka Arz veya Halka Açılma denir.

Halka Açılmanın Şirketlere Avantajı Nedir?

Şirketler Halka açıldıklarında finansman kaynağı sağlarlar ve yatırımcılara sattıkları hisselerden elde ettikleri kaynak ile borçlarını kapatırlar, yeni yatırımlar yaparlar. Halka açılma sürecinde şirketler Halka arzdan gelecek paranın nerelerde kullanılacağını yatırımcılara duyurmaktadır. Halka açılmak şirketlerin itibarını arttırır.

Halka Arz Aşamaları Nedir?

Şirketler 1 günde halka açılmıyor. Halka arzın belirli kuralları ve süreçleri bulunmakta. Öncelikle Halka açılma kararı alan şirket Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası kuruluna müracaat ediyor. Borsa İstanbul ve SPK uzmanlarınca inceleniyor. Halka Arz izahnamesi onaylanıyor. Sonrasında Yatırımcılardan talep toplama dönemi başlıyor. Sonrasında talepler toplanınca Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem görmeye başlıyor.
Borsamızda tüm yatırımcılar şirketler ile ilgili bilgilere kolaylıkla ulaşabilir.

Halka açılacak şirketin izahnamesi, Fiyat Tespit Raporu, şirketin finansal tabloları ve ortaklık yapısı tüm yatırımcıların incelemesi için herkesin ulaşabileceği şekilde Kamu Aydınlatma Platformu’nda yayınlanır. (www.kap.org.tr)

Halka Açılması Onaylanan Şirketleri Nasıl Takip Edeceğiz?

Sermaye Piyasası kurulunun Haftalık (genellikle Perşembe günleri) yayınladığı bültenlerde halka açılması onaylanan şirketleri yayınlamakta. Yayınlanan tarihten sonraki günlerde aracı kurumlardan talep toplanmaktadır.

Halka Arza Başvuru:

Halka Arza katılmak için Aracı kurumlarda yatırım hesabınızın olması gerekmektedir. Talep toplama süresinde hesabınız yoksa öncelikle hesap açmanız gerekir. Yatırım hesabınızın açılmasından sonra İnternet şubesinden veya Hesap açtığınız kurumu arayarak Halka arz başvurusu yapabilirsiniz. Bazı dönemlerde birden fazla şirketin halka arzı aynı zamanda olabilmekte. Yatırımcı isterse tüm Halka arzlara kendi hesabından katılabilir. Hisseleriniz Hesabınıza otomatik aktarılır herhangi işlem yapmanıza gerek yok. Hisseleriniz hesabınıza geçtikten sonra istediğiniz zaman satabilirsiniz.

Halka Arz Olduktan Sonra Hisse Alamaz mıyım?

Şirketin hisseleri Borsada işlem görmeye başladıktan sonra Borsadan alabilirsiniz. Halka açılmadan önce belirli fiyattan talep toplanıp satış yapılır. İşlem görmeye başladıktan sonra fiyatın daha yüksek olma ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir.

Related Post