X

Dünyanın En Büyük Ekonomileri (20 Büyük Ekonomi)

Dünya’da ekonomisinin birim başına kalitesini artırmak isteyen ve aynı zamanda ekonomik hacim olarak da büyümek isteyen çok sayıda ülke bulunuyor. Ülkelerin üretimlerindeki artış ve azalış dönemleri ile birlikte aynı zamanda politik zemindeki konumlarına da bağlı olarak çok farklı sebeplerle dünyadaki büyük ekonomiler şeklinde hazırlanmış sıralamalarda farklı konumlara geldiği görülebiliyor. Dünya Bankası tarafından elde edilen verilere göre dünyanın en büyük ekonomilerini ortaya çıkarmada en belirgin gösterge olan gayri safi yurtiçi hasılası verileri ele alındığında dünyada önde gelen ekonomiler açıkça görülebiliyor.

ÜCRETSİZ DEMO YATIRIM HESABI
100.000$ Sanal Bakiye ile Gerçek Piyasa Koşullarında Yatırıma Başlayın

Çin Farkı Kapatıyor!

Zirvedeki konumunu çok uzun yıllardan beri korumakta olan Amerika Birleşik Devletleri toplamda 17 trilyon 419 milyar dolar ile listedeki liderliğini sürdürmeye devam ediyor. En yakın takipçisi olmasına rağmen arasında 7 trilyonluk bir GSYH farkı bulunan Çin ise son yılların parlayan yıldızı olarak dikkat çekiyor. 1990’lı yılların başında itibaren artan hızlı yükseliş trendi ile son dönemlerde yükselme oranların azalma meydana gelse de ekonomi uzmanları tarafından hazırlanan gelecek listelerinde 2030 ya da 2050 sıralamalarında Çin’in ABD’yi geride bırakabileceği düşünülüyor. Bu ikilinin en büyük ekonomiler olarak diğer ülkelere fark attığı listede 3. sırada Japonya bulunurken bu ülkeyi Almanya takip ediyor. GSYH 2 trilyonun üzerinde olan Birleşik Krallık, Fransa, Brezilya, İtalya ve Hindistan da sıralamanın ilerleyen basamaklarını oluşturuyor.

Türkiye Sıralamada Nerede?

10. sıradan itibaren 2 trilyonluk GSYH seviyesinin altında olan ülkelerle devam eden dünyanın en büyük ekonomileri daha çok sınırlı sayıda bir üretimiyle dikkat çeken ülkeleri bu noktada sıralıyor. Rusya’nın 10. sırada yer aldığı listede Kanada yüksek kişi başına gelirine rağmen 11. sırada yer alıyor. Gelişmişlik endekslerine her zaman üst sıralarda bulunan 12. sıradaki Avustralya’yı ise sıklıkla Türkiye’yle kıyaslanan Güney Kore takip ediyor. Sıralamanın 14. sırasında İspanya bulunurken bu ülkeyi Meksika, Endonezya ve Hollanda ülkeleri takip ediyor. 800 milyar doları geçen GSYH değeri ile 18. sırada yer alan Türkiye’yi sahip olduğu petrolle öne çıkan Suudi Arabistan takip ediyor. En büyük 20 ülkenin yer aldığı sıralamanın son basamağında ise gelişmişlik endekslerinin lider ülkesi İsviçre yer alıyor.

Related Post