X

Dolar’ın Değeri Neden Değişir?

2020 dolar kuru tahmini ve yorumları için tıklayın

Bir ülkenin para biriminin değeri arz ve talebe göre belirlenir bu aynı zamanda iktisadın temel prensibidir. Bu temel prensibe göre bir varlığa ya da paraya talep çok ise talep eden kişi ya da kişiler, varlık için daha fazla bedel ödemeye razı olduklarından değeri artacaktır. Aynı mantıkla bir varlığa olan talep, varlığın arzından az ise, ortada varlıktan fazlaca bulunmasından kaynaklı varlığa biçilen değer azalmaya başlar. Piyasa bu arz ve talep dengesinde oluşur.

Bir ülkenin para birimi de arz ve talebe göre belirlenir. Yerel paranın değeri ülkenin makroekonomisi ile doğrusal ilişki içindedir. Kur, ülke para biriminin diğer ülke para birimi karşısındaki değeri olarak ifade edilir. Parite ise iki para biriminin birbirine olan değerini ölçümlemede kullanılan terimdir. Örnek vermek gerekirse ülkede dolar azalırsa ya da dolara olan talep artarsa dolar değerlenir yani USDTRY paritesi yükselir. Tersi durumlarda ise ülke para birimi değerlenir ve dolar değer kaybeder dolayısıyla USDTRY paritesi düşer. 2019 Dolar Tahminlerini İnceleyin

Günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile kurlar spekülatif işlemlerle artış ve azalış göstermekle birlikte esas etkenler; iki ülkenin para politikaları, ekonomik verileri ve ticaret ilişkileridir. Kurlara etki eden ana faktörleri detaylıca inceleyecek olursak;

Faiz Oranları; Yüksek faizin daha fazla getiri sağlayacağı düşüncesi ile faizi yüksek olan para birimine olan talep sonucunda değerinin artması beklenir.

Enflasyon; Enflasyon yerli para biriminin değerini satın alma gücü bakımından azaltan bir faktördür. Yüksek enflasyona sahip bir ülke para biriminin değeri düşük enflasyona sahip ülke para birimi karşısında daha azdır. Öte yandan enflasyonun çok düşük seviyelerde olması da ülke para birimine pozitif katkı sağlamayabilir. Enflasyon, faiz ve kur yüksek korelasyon içinde hareket eder. Enflasyon oranının yüksek olması yüksek faizin pozitif etkisini azaltır.

Cari Açık; Ülkenin diğer ülkelerle yapmış olduğu mal ve ticaret dengesini gösterir. Cari açık, diğer ülkelere ödenen mal ve ticaret bedelinin, diğer ülkelere sunulan mal ve ticaret gelirden fazla olması durumda ortaya çıkar. Ülke döviz harcamasının fazlalığını işaret eder ve bu durum döviz talebini dolayısıyla kuru yukarı yönlü baskılar.

Kamu Borcu; Yüksek kamu borcu temerrüt riskinin yanı sıra enflasyonu da artıran bir etkiye sahiptir. Kamu borcunu kapatmak adına para basılması enflasyona neden olacaktır.

Dış Ticaret; İhracatın ithalata oranı ile hesaplanır. İhracatın artması o ülke mallarına olan talebin artığını gösterir. Bu durumda ülke para birimine olan talep artar ve bu ülke para birimin değerlenmesine neden olur.

Genel Ekonomik İstikrar; Ülkedeki ekonomik ve politik istikrar yabancı yatırımcılar için son derece önemlidir. Yabancı fonlar ağırlık olarak, risklerin ve dalgalanmaların az ve istikrarın yüksek olduğu ülkeleri tercih eder. Ayrıca uluslararası derecelendirme kuruluşlarının notları da yabancı yatırımcıların önemsediği kriterler arasında bulunur.

Siz de Dolar/TL kuruna işlem yaparak kazanç sağlayabilirsiniz. Üstelik Forex ve VİOP piyasalarında kaldıraç etkisi ile daha düşük teminatlarla bunu gerçekleştirirken aynı zamanda internet erişimini olan her yerde dilerseniz mobil uygulamalar ile zaman ve mekan sınırı olmaksızın özgürce alım satım yapabilirsiniz.

Related Post