X

Dolar 2018 Yılında Ne Olur?

Herkesin aklında; “Dolar ne olacak?” sorusu var. Bu sorunun cevabı ise her gün değişebiliyor. Özellikle 2018 yılında piyasalarda en çok konuşulan dolar ve diğer para birimleri arasındaki ilişki. Bu nedenle piyasa takibi yapmak her zamanki gibi oldukça önem taşıyor.

2019 Dolar Tahminlerini İnceleyin

2020 Dolar Tahminlerini İnceleyin

dolar 2020 de ne olur

Dolara ne olacağını kulaktan dolma bilgilerle öğrenip, o bilgilerle yatırım işlemlerinizi yapmak yerine doları etkileyen faktörleri öğrenmenizde fayda var. Bu sayede dolara kesin olarak ne olacağını bilemeseniz bile, ne olabileceği ihtimallerini öngörebilir ve yüksek oranda doğru yatırım işlemleri yapabilirsiniz. Doları etkileyen faktörlere gelin beraber göz atalım.

ÜCRETSİZ DEMO YATIRIM HESABI
100.000$ Sanal Bakiye ile Gerçek Piyasa Koşullarında Yatırıma Başlayın

Arz ve Talep

Arz ve talep arasındaki karşılıklı denge, rekabet içindeki piyasalardaki ürünlerin fiyatlarını ve satışlarını tanımlamak, açıklamak ve tahmin etmek için kullanılır. Piyasalarda belirli bir ürün, döviz veya hizmete olan talebin çeşitli nedenlerle artması veya azalması o ürünün direkt olarak piyasasını etkiler. Bir malın belli bir piyasada belli zamanda ve belirli bir fiyattan satışa sunulmasına ise arz denir. Örneğin marketlerde gördüğümüz ürünler ve miktarları bir arz meselesidir. Yatırımcılar bir pazara girmeden, işlem yapmadan önce o pazarı tanımlamalıdır. Bunun için ise arz ve talep oranlarını dikkate almalıdır.

Enflasyon

Pek sevilmeyen enflasyon genellikle kaynakları kıt, nüfusu fazla olan ülkelerde görülür. Enflasyon, “fiyatların sürekli ve hızlı olarak yükselmesi” olarak tanımlanır. Örneğin bir ülkenin enflasyon oranı artarsa o ülkenin ürün fiyatlarında da fiyat artışı olur. Ardından tüketici ithal mallara ve dövize yönelir. Ülke parası ise döviz karşısında değer kaybeder. Bu nedenle doların geleceğini merak eden yatırımcıların ABD enflasyon oranını takip etmesinde fayda var.

Faiz Oranı

ABD’de finansal kurumların gecelik borçlanmalarını gerçekleştirdikleri piyasa faiz oranıdır. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) ise ülkenin kısa dönemli faiz oranını ayarlamak için yılda sekiz kez toplanır. Her toplantı sonrası kararlaştırılan faiz oranları açıklanır. Örneğin Doların yüksek faiz oranları beklenenden yüksek bir oranda çıkması pozitif/boğa, beklenenden düşük bir oranda çıkması USD için negatif/ayı piyasası demektir. Bu nedenle oranların takibi bir yatırımcı için oldukça önemlidir. Toplantıdan çıkan faiz kararı ise yatırımcıya birebir etki eder. “Faiz, enflasyon ve döviz kuru bir ekonominin en önemli üç göstergesidir ve birbirini yakından etkiler.”

Sermaye

Sermaye girişleri ve çıkışları, ülkelerdeki döviz miktarını önemli ölçüde değiştirir ve aynı zamanda döviz kurları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Döviz kurları ile dış ticaret arasındaki bağı da zayıflatmaktadır. Bu sebeple, döviz kurlarındaki değişikliklerin temel sebebi sermaye hareketleridir.

Spekülasyon

Spekülatörler mevcut piyasa yapısındaki beklentileri üzerine risk alır ve kar sağlayabilmek için önceden alım işlemi gerçekleştirir. Buna piyasada spekülasyon denir. Faiz oranları ile ters ilişkidedir. Faiz oranı düşerse, spekülatif para talebi yükselir. Dolar üzerinde spekülasyonlarla her zaman karşılaşılabilir. Bu durumu kara çevirmek ya da zarara yakalanmamak için sıkı takip etmek gerekir.

Siyasi Etkenler

Dünya çapında gerçekleşen tüm siyasi hareketlilikler döviz kurlarını etkileyebilmektedir. Örneğin, politik dalgalanmaların sık olduğu ülkelerde döviz kurları yukarı yöne hareket eder. Elinde bol döviz bulunan ve yüksek döviz arzına sahip olan ülkelerde de aynı durum geçerlidir. Yaklaşmakta olan seçimler, yönetimsel değişiklikler, politikacıların açıklamaları gibi gündem başlıkları takip edilerek siz de doların gidişatını öngörebilirsiniz.

Şu ana kadar anlattıklarımızı güncel konularla örneklendirecek olursak her ne kadar Trump ABD Başkanı olduktan sonra doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine sebep olsa da Trump’ın dolar ile ilgili 2018 amaçlarından biri ABD’de faaliyet gösteren ancak paralarının büyük kısmı ABD dışında bulunan şirketlerin paralarını ülkeye getirmektir. Bu şirketlere en önemli örnek Apple gösterilebilir. Ülkelerden çıkan para dolar talebini artıracağı için ilgili ülke para birimi karşısında doların değer kazanmasına sebep olabilir. ABD Merkez Bankası FED’in yapmış olduğu son toplantıda faiz artırımı yapılmasa da Mart ayında yapılacak toplantıda faiz artırımı beklentisi artmış durumda. Bu durum da %2 enflasyon hedefini yakalamaya çalışan FED için önemli bir konu.

Dolar TL kurundaki 2018 yıl sonu beklenti yazısına göz atabilirsiniz. 

Related Post