X

Dolar Yeni Haftaya Güçlü Başladı

23.11.2015

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen FED’in ekim ayı toplantı tutanakları sonrasında uluslararası piyasalarda fiyatlamaların dolar aleyhine gerçekleştiğini görmüştük. Tutanaklar sonrasında pozitif kapanış gerçekleştiren ABD piyasalarından sonra Asya ve Avrupa piyasalarında da artan risk iştahı kaynaklı yükselişler görüldü. FOMC’nin ekim ayı toplantısı sonucunda aralık ayına ilişkin algının değişmemesine ve FOMC üyelerinin genel görüşünün aralık ayında faiz artırımının uygun olabileceği yönünde olmasına rağmen piyasalarda dolar aleyhine fiyatlamalar ağır basmıştı. İçinde bulunduğumuz haftaya baktığımızda ise geçtiğimiz haftanın aksine fiyatlamaların gerçekleştiğini görüyoruz. Dolar nispeten haftaya daha güçlü başladı. Dolar endeksi 99.98 seviyesine kadar yükselerek son 8 ayın en yüksek seviyesini gördü. Aynı zamanda EURUSD paritesi de 1.06 seviyesini test ederek son yedi ayın en düşüğünü test etti.

İç Piyasada da Tansiyon Yüksek

İç piyasaya baktığımızda haftanın ilk günü gelişen ülke para birimlerinin değer kaybına paralel olarak Türk Lirasının değer kaybını hızlandırdığını görüyoruz. Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta 2.8150 seviyesine kadar geri çekilen dolar/tl’nin 2.84 seviyesi üzerinde fiyatlandığını görüyoruz. Aynı zamanda EURTRY paritesinde de geçtiğimiz hafta 3.00 seviyesine kadar geri çekilme görülmüş olsa da yeni haftada 3.02 seviyesi üzerinde fiyatlamaların gerçekleştiği görülüyor. Bugün açıklanması beklenen yeni kabine sonrasında Türk Lirası’nda hareketlilik beklenebilir. Özellikle Ekonomi Bakanlığı’nın Ali Babacan’a verilmesi durumunda Türk Lirasında değerlenme görebiliriz.

Hafta içerisinde piyasalarda volatiliteyi artırabilecek kritik veriler bulunuyor. Bu doğrultuda yarın açıklanacak ABD 3. Çeyrek büyüme oranı verisi öne çıkıyor. Öncü olarak yüzde 1,5 açıklanan 3. Çeyrek büyüme oranı verisinde beklentiler büyümenin yüzde 2 oranında gerçekleşeceği yönünde bulunuyor. FED’in geçtiğimiz haftaki tutanaklarında ilerleyen süreçte verileri değerlendireceğiz söyleminde bulunması aralık öncesi açıklanacak olan büyüme oranı verisine ayrı bir önem katıyor. Aynı zamanda yarın iç piyasada TCMB faiz kararı takip edilecek. Beklentimiz TCMB’nin faiz oranlarında değişikliğe gitmeyeceği yönünde bulunuyor.

Related Post