X

Harcamalarımız Nasıl Kontrolden Çıkıyor?

Harcama alışkanlıklarımız, geleceğimizi belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Günlük hayatımızdan, finans piyasalarındaki stratejilerimize kadar her yönde etki gösterir. Ancak bazen sahip olduğumuz alışkanlıklar, bazense tercihlerimiz harcamalarımızın kontrolden çıkmasına sebep olabilir.

Gözden Kaçan Küçük Harcamalar ve Ay Sonu Faciası

Biletler, taksi paraları, küçük market alışverişleri gibi küçük görünen ancak bir araya gelince dağ gibi büyüyen harcamalardan söz ediyoruz. Evet, ilk önce bakmamız gereken yerler buralar. Ne kadar gözümüzü kaçırmaya çalışırsak çalışalım harcamalarımızın büyük bir kısmını oluştururlar. Her gün bir defa almayı alışkanlık haline getirdiğimiz ufak bir harcamamız, ay sonunda birikerek büyük bir meblağa dönüşebilir. İlk önce küçük ve sık sık yaptığınız harcamaları gözden geçirin.

Şimdi Al, Sonra Öde

Şimdi aldık. Keyfini de çıkarıyoruz. Peki sonra? ‘Şimdi al, sonra öde’ alışkanlığı da harcamalarımızın kontrolden çıkmasına sebep olan etkenler arasındadır. Bugünkü kazancımızın birkaç ay sonra da aynı olacağını düşünürüz. Mevcut işimize devam ettiğimiz sürece bu doğrudur da. Ancak arada geçen süre içinde başka harcamalar da yapılırsa, ödeme günü bir anda birikimlerimizin azaldığını görebiliriz.

Nakit Kullanmama Alışkanlığı

Kredi kartları yaygınlaştığından beri ‘karttan geçiririm’ anlayışı iyice yerleşmeye başladı. Sadece kredi kartları değil, banka kartları da işin içine girdi ve biz bir anda pek de nakit taşımamaya başladık. Peki bunun sonucunda ne oldu? Tabii ki gün içinde ne kadar harcadığımızın hesabını tutamaz olduk. Eğer kontrolü yeniden elinize almak istiyor ve birazcık kemerleri sıkmak istiyorsanız ya da sadece paranızın nereye gittiğini gözlemlemek istiyorsanız, o zaman bir süre nakit alışveriş yapmaya ağırlık vermenizi öneririz. İnanın, şaşıracaksınız.

Heyecanla Verilen Kararlar

Bir anlık heyecan ve alışveriş sepetinizde biten ürünler. Bu manzara size tanıdık geldi mi? Eğer öyleyse, siz de alışveriş yaparken duygularına yenilenlerden olabilirsiniz. Gördüğümüz bir ürünü sırf o sırada çok beğendik diye, gerçekten ihtiyacımız olup olmadığını düşünmeden satın alma kararı verirsek, bu genelde bir pişmanlıkla sonuçlanır. Forex’e ne kadar da benziyor değil mi?

İhtiyaç Listemiz Yok

Çoğu zaman neye ihtiyacımız olduğunun farkında bile değiliz. Mevsimsel, dönemsel ihtiyaçlarımız, iş için gerekenler… Spontane bir şekilde yapılan alışverişler, pek de aciliyeti olmayan şeylerle dönmemize ve harcamalarımızın uzayıp gitmesine neden olabilir. Bunun yerine her zaman bir listeniz olsun ve her zaman orada yazanlara sadık kalmaya, öncelik sıranızı bozmamaya gayret edin. Yavaş yavaş kontrolü yeniden kazandığınızı hissedeceksiniz.

Related Post