X

Büyük Hayalleri Fakat Az Birikimi Olanlara Öneriler

Soru işaretleriyle dolu gelecek, sizlere nasıl sürprizler hazırlıyor bilinmez. Geleceğe yönelik kaygılarınızı biraz olsun azaltmak ve hayallerinizi gerçekleştirmeye yaklaşmak için birikimi yapıyorsunuz. Ancak yıllar geçiyor, hayalleriniz büyüyor, birikimleriniz pek o kadar büyümüyorsa, bazı önerilere ihtiyacınız var demektir.

Mesela erken emekli olup dünyayı dolaşmak, canınız istediğinde Güney Amerika’ya tatile gitmek o kadar da uzakta hayaller sayılmamalı aslında. Nasıl mı?

Küçük Ama İstikrarlı Adımlar

Büyük hayallerinize sizi yaklaştıracak küçük taktikler deneyebilirsiniz. Bunun için çok büyük işlerin altına girmenize gerek yok. Biraz istikrar ve irade size ihtiyacınız olanı kazandıracaktır. Yani sizi hayallerinize yaklaştıracak olan şey, avına yaklaşan timsah misali hedefe doğru yavaş yavaş ilerlemek ve asla pes etmemektir.

Örneğin aylık gelirinizin yüzde birini biriktirerek başlayabilirsiniz. İlk aşamada gözünüze çok küçük gibi görünen bu hareketin bir kaç yıl sonra avantajını fazlasıyla yaşayacaksınız.

Harcamalardan Kısamam mı Diyorsunuz?

Aylık gelirinizin tamamı kadar gideriniz mi var? Ayrıntılı bir hesap yapın, mutlaka tasarruf edeceğiniz harcamalar bulacaksınız. Ayıracağınız ufak bütçelerin gerçekten sizi aylık olarak zorlamayacağını göreceksiniz.

Burada önemli olan bir anda yüklü miktarlardan ziyade devamlı ama küçük bütçeler belirlemektir. Yani en kötü gününüzde bile kenara ayırabileceğiniz küçük miktarlardan bahsediyoruz. Ayrıca arada bir fire vermekten de korkmayın. Önemli olan çoğunlukla istikrarı korumaktır.

Dönemsel Harcama Planları Yapın

Tutumlu olmanın en önemli şartı, harcamalarınızı ayrıntılı olarak bilmekten geçer. Nereye, ne kadar harcadığınızı detaylı olarak bilmeniz ve bu harcama alanları arasındaki dengeyi kurmanız gerekir. Harcama planlarınızı yazacağınız bir defter ve dosyanızın olması da bütçenizi daha planlı olarak kontrol etmenizi sağlar.

Faturalarınızı Gözden Geçirin

Harcama planı yapıyor, ancak ödemeler arasındaki dengeyi kuramıyorsanız, harcamalarda tasarruf yoluna gidebilirsiniz. Bu tasarruf daha uygun bir cep telefonu tarifesine geçmek ya da alışveriş yapabileceğiniz daha uygun fiyatlı bir market bulmak olabilir. Hatta faturalarınızı biraz detaylı irdelediğinizde hiç kullanmadığınız hizmetler için ödeme yaptığınızı bile fark edebilirsiniz.

Kenarda Paranız Olduğunu Unutun

Her ay yaptığınız küçük birikimler bir anda kuş olup uçuyorsa, kendinize onun varlığını unutturun. Para birimini değiştirmek ya da bir yatırım hesabı oluşturmak gibi pratik çözümler deneyebilirsiniz. Böylelikle paraya ihtiyacınız olduğu beklenmedik durumlarda gerçekten ihtiyacınızın olup olmadığını sorgulayacak fırsatınız olacak.

Denemekten Korkmayın

Finans piyasalarında yatırımlarınızı değerlendirmek istiyor ancak riskli taraflarından çekiniyorsanız Forex deneme hesabı ile tecrübe kazanabilirsiniz. Piyasalarda gerçek hesabınız ile işlem yapmadan önce kullanacağınız deneme hesabında kazanmak ve kaybetmek de sanal olacağından gerçek piyasa koşullarında risk almadan işlem yapma imkanı bulur, böylece piyasa üzerindeki hakimiyetinizi geliştirirsiniz.

Related Post