X

FED Faiz Kararı Öncesi Dolarda Satış Dalgası

FED faiz kararı öncesinde piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında gerek dolar endeksinde gerekse doların gelişen ülke para birimleri karşısındaki konumunda değer kaybının etkili olduğunu görüyoruz. Dolar endeksi geçtiğimiz haftanın son gününde 98 seviyesindeyken bugün itibariyle 97.30 civarında fiyatlanıyor. Aynı zamanda hafta başından itibaren gelişen ülke para birimlerinin dolara karşı performanslarına baktığımızda başta gelişen Avrupa bloğu ülke para birimleri olmak üzere genel itibariyle gelişen ülke para birimlerinin dolara karşı değerlendiği görüyoruz. Yarın ki Fed faiz kararı öncesinde dolarda yaşanan satış dalgası, son dönemde faiz artırımı beklentileriyle gerçekleşen yükselişlerin düzeltmesi olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda FED faiz kararına pozisyonda girmek istemeyen büyük spekülatörlerin pozisyon kapamalarının da etkili olduğu düşünülebilir.

FED’den Ne Bekleniyor?

FED’in yarın yapılacak faiz açıklamasında faizleri arttırması bekleniyor. %74 oranında beklenti 0.25-0.50 baz puan faiz artışı olacağı yönündeyken, %26 oranında beklenti 0-0.25 baz puan aralığında faiz artışı olacağı yönünde. FED son 9 yıldır herhangi bir faiz arttırımına gitmedi. Yarın ise bu sürecin sonuna gelinip gelinmediğini görebileceğiz.

FED öncesi hareketlilik incelendiğinde doların diğer para birimleri karşısında değer kaybettiği görülüyor. Bu durumda üzerinde durulması gereken kriterleri şöyle belirleyebiliriz;

  1. Geçmiş dönemki veriler incelendiğinde ECB’nin parasal genişleme yaparken FED’in faiz arttırdığı dönemlerin %60’ında dolarda değer kaybı yaşandığı görülüyor.
  2. FED’in önümüzdeki döneme ilişkin projeksiyonlarda düşüş beklentisi yanlı açıklama gelirse ve global piyasa trendlerine ilişkin yavaşlama nedeniyle faizleri çok kontrollü ve yavaş arttırabileceklerini açıklayabilecek olmaları.
  3. Genellikle faiz arttırımları sonrasında FED’in daha yumuşak açıklamalar yaparak dalgalanmaları kontrol altında tutmak isteyeceği beklentileri.
  4. Piyasalardaki ortalamaya dönme isteği. 2015 yılı doların en çok değerlendiği yıl olmasından dolayı fiyatların yeniden ortalama değerlere dönmek istemesi dolar üzerindeki satış baskısını arttırabilir.
  5. Yıl sonu pozisyonlarında yatırımcıların kar alma zamanı gelmesi de dolarda olan yatırımcıların pozisyon kapatmalarından dolayı dolar satışlarını arttırabilir.

Yukarıdaki maddeler incelendiğinde FED sonrasında doların değer kaybetme ihtimalinin gelecek rakamlar ne olursa olsun daha yüksek olduğu görülüyor.

 

FED Sonrası Doların Güçlenme İhtimali Nedir?

FED’in yapacağı açıklamalar doların güçlenme ihtimalinin ne olacağını belirleyecek. Eğer FED bu toplantısında faiz arttırıp, önümüzdeki çeyrekte de ikinci ve hatta üçüncü bir faiz arttırımı yapabileceklerini belirtirse, dolar geçtiğimiz seneden daha çok değer kazanabilir. Özellikle 2016 yılı için Avrupa Bölgesi’nden gelebilecek olumlu haberler ve ABD ekonomik verilerinin beklentileri karşılaması da doların değer kazanmasında önümüzdeki yıl etkili olabilecektir.

 

Related Post