X

Bir Yatırımcı Nasıl Not Tutmalı?

Büyük ve başarılı yatırımcıların en önemli taktiği, not tutmaktır. Siz de başarıya ulaşmak için bu yöntemleri birebir uygulamayı deneyin.

Bütün yatırımcılar bilir ki piyasalarda her an yeni bir hareketlenme olur. Bu hareketlenmeleri takip etmek ise başarılı hamleler yapmak için şarttır. Ancak günlük koşturmalar, iş hayatı vb. durumlardan dolayı gündemi kaçırabiliriz. Ya da yolda aklımıza dahiyane bir fikir gelir ama eve gidene kadar çoktan unutmuş oluruz. Bazı zamanlarda ise büyük kayıplar yaşarız ama nerede hata yaptığımızı anlayamayız…

Halbuki konuşulduğu ya da düşünüldüğü anda bir yere yazılsaydı, daha sonra geliştirilebilir ve iyi yatırım hamlelerine yol açabilirdi. Siz de bu noktada büyük kayıplarla karşı karşıya olan bir yatırımcı olmak istemiyorsanız, mutlaka not almaya başlamalısınız.

Sizin aksinize büyük yatırımcılar bu gibi durumları engellemek için ya asistan ya da not tutar. Ama biz size öncelikle not tutmanızı öneriyoruz. Başta zor gelebilir ve günlük karmaşada nasıl not tutacağım diyebilirsiniz. Ancak bu alışkanlığın verimini aldığınızda ne kadar doğru bir karar verdiğinizi anlayacaksınız.

 

Şimdi bunu nasıl yapacağınızı anlatalım.

 

İlk olarak kendinize her yerde taşıyabileceğiniz, rahat ve küçük bir kalem ve not defteri bulmalısınız. Eğer defter taşımak istemiyorsanız, aynı şekilde telefonunuza takvim ve hatırlatma özelliklerine sahip bir not defteri veya takvim uygulaması da indirebilirsiniz.

 

  • Defterinize ilk olarak planladığınız ve yapacağınız her yatırım hamlesini gün ve saatini belirterek not alın. Dilerseniz bir takvim oluşturun.
  • Ekonomik takvimlerden öğrendiğiniz önemli veri açıklamalarını, açıklamanın olacağı gün ve saate takip edin. Gözünüzden kaçmasını istemiyorsanız işaretler ekleyin.
  • Yatırım için ayırdığınız bütçeyi ve işlemlerin ardından bütçedeki hareketlenmeleri not edin.
  • Yatırımlarınızdaki hedeflerinizi ve nasıl sonuçlandıklarını mutlaka yazın. Hangi hareketlenmeler sizi o sonuca ulaştırdı, en anlaşılır şekilde belirtin.
  • Piyasadan çıkardığınız dersleri ve işlemler esnasında karşınıza çıkan durumları mutlaka not alın.
  • Piyasalarla ilgili tv, dergi veya gazetede yer alan önemli bir öneri dikkatinizi çektiyse, anında not alın. Bu öneriyi hangi yatırım hamlenizde, ne sıklıkla uygulayabileceğinizi de belirleyin.
  • Aynı zamanda gördüğünüz piyasa dalgalanmalarının yatırım araçlarınızı etkileyip etkilemediğine bakın ve etkilerinin işlemlerinizde oluşturabileceği etkileri yazın.
  • Aklınızda birden fazla strateji varsa, hepsini ayrı ayrı yazın ve birbiriyle karşılaştırın. Olası etkilerini gözden geçirin.

Son olarak şunu unutmayın, notlarınızı stratejilerinizin doğru olup olmadığını gözlemlemek için yapıyorsunuz. Bu nedenle notlarınızı sürekli geriye doğru okumalı, tekrar etmeli ve üzerinden yeniden düşünmelisiniz. Bunları yaptığınız taktirde başarınızın ve kazancınızın hızla arttığını ve hatalarınızın azaldığını gözlemleyeceksiniz.

Related Post