X

Rogers; “Madem Çok Zekiyim, Neden Zengin Değilim?”

Boş zamanlarında, 116 ülkeyi 245,000 kilometre yol katederek Guinness Rekorlar Kitabına giren bir adamla tanışın. Bu adam aynı zamanda multimilyoner bir iş adamı, saygın bir yatırımcı, dünya çapında bilinen bir yazar ve bir üniversite profesorü. Jim Rogers, dünyadaki birçok yatırımcıya ilham ve yön veren bir isim. Onun hayatını ve yatırım tavsiyelerini okuyarak siz de ilham alın…

Herşey 1942 yılında ABD’nin Alabama eyaletinde dünyaya gelen Rogers’ın, kazanma ve ticaret içgüdüleriyle iş hayatına atılması ile başladı. Çünkü o, yaşıtlarından farklı olarak basketbol sahalarının etrafında boş kutuları toplayarak ve zaman zaman yer fıstığı satarak para kazanmayı tercih ediyordu.

İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Hayallerinin peşinde çok çalışan Rogers, Yale Üniversitesini kazandı ve mezun olur olmaz Wall Street’te işe girdi. Ardından işini bırakarak 1966’da Vietnam Savaşı’nda orduya katılan Rogers, savaştan 2 yıl sonra, şimdilerde kendisi gibi dünyanın en zengin yatırımcılarından olan George Soros ile çalışmaya başladı. İkili, 1973 yılında Quantum Fund’u kurarak dünyanın ilk uluslararası fonlarından birini oluşturdu. Şirket kurulduğu günden itibaren 10 yıl içinde %42 kar ederek rekor kırdı ve tarihe kazındı.

37 Yaşında Emekli Oldu

Erken başarı, Rogers’ı 37 yaşında emekli olmaya ve diğer tutkularının peşinden koşmaya itti. İşiyle motor tutkusunu birleştiren Rogers, motoruyla dünyayı gezerken, gezdiği ülkelerde yatırım yapmaya başladı. Kendi sermayesi ile dünyanın her yerindeki ticaret ürünlerine ve hisse senetlerine yatırım yapan Rogers, kazandıkları ile 1998 yılında Rogers International Commodity Index’i (RICI) kurdu.

Hayatı boyunca sadece para kazanmaya odaklanmayıp uzun vadeli hayaller kurmayı tercih eden Rogers’ın yatırım dünyasındaki başarıları, bugün 74 yaşında olmasına rağmen halen devam ediyor. Bu kadar savaş, ekonomik kriz ve karmaşa atlatan bir adam bunca sene nasıl ayakta kaldığı ise uzun zamandır merak ediliyor…

Sevdiği ve Merak Ettiği Alanlara Yatırım Yapıyor

İnsanlar Rogers’a hep şunu soruyor; “Neye yatırım yapmalıyız?”. Rogers’ta ise cevap hep aynı; “Beni dinlemeyin, hatta kimseyi dinlemeyin”. Peki herkesin yatırımla ilgili düşüncelerini ve stratejilerini merak ettiği bu adam, neden bunu söylüyor?

Çünkü Rogers, bilmediği ve kulaktan dolma hiçbir şeye yatırım yapmıyor. Aynı zamanda insanları bilmedikleri ve ilgilerini çekmeyen yatırımlara da yönlendirmek istemiyor. Onun için bir ürüne yatırım yapmanın ilk şartı ya o yatırım alanıyla ilgili deneyim sahibi olmak ya da büyük bir merak duymak. Televizyonda hangi programları izlemekten hoşladığınız bile yatırım yönünüzü belirleyen faktörlerden. Bu nedenledir ki motor tutkusunu işiyle ilişkilendiren Rogers, gezdiği her ülkede ve bölgede neye yatırım yapılabileğini ve piyasa şartlarını araştırıyor. Hem eğleniyor, hem de sevdiği ve merak ettiği ürünlere yatırım yapıyor.

Kendi Sularınızda Yüzün

Jim Rogers’ın yatırımcılık kariyeri boyunca fark ettiği önemli bir ayrıntı da kalabalıklardan uzak durulması gerektiği… Ne zaman genelin yaptıklarını yapmasa başarılı olduğunu gören Rogers, o günden beri başkalarını değil, kendini dinlemeye başlamış. Ona göre bir yatırımcı sadece iç sesini dinlemeli ve cesur olmalı.  

Ancak bu cesareti doğru yönde kullanmak önemli. Diğer yatırımcıların aksine insanların sermayelerini iyi olan, tek bir ürüne yatırmalarını söyleyen Rogers, “Eğer 10 farklı hisse senedi alırsanız, ufak tefek gelişmeler iyi olabilir. Batmazsınız, ancak çok fazla da para kazanamazsınız. Zengin olmanın yolu iyi olanı bulmak, sadece ona odaklanmak ve kaynaklarınıza konsantre olmaktır. Ama doğru yaptığınızdan çok emin olmanız lazım. Aksi halde çok hızlı kaybedebilirsiniz.”

Madem Çok Zekiyim, Neden Zengin Değilim?

70’li yıllarda 6 şirketinin iflasa gittiğini farkeden Rogers, zeki olduğunu ve işlerin neden böyle gittiğini anlamadığını belirtiyor. Ardından şu soruyu dile getiriyor; “Madem çok zekiyim, peki o zaman neden zengin değilim?” Zeki olduğunu düşünürken zarar eden Rogers, bir süre sonra piyasaların neler yapabileceğini bilmediğini ve bu yüzden kaybettiğini anladı. Ancak şunu keşfetti ki piyasalar sen çözümleyene kadar sürekli değişkenlik gösteriyor.

Rogers, bu konuda yatırımcılara 15 sene öncesinin doğrularına bakmalarını ve bugünle kıyaslamalarını tavsiye ediyor; “Değişimin yaklaştığını ve genel kaidelerin yanlış olduğunu her zaman bilin. Her zaman gelecekte nasıl başarılı olabileceğinizi ve ne gibi olasılıklarla karşılaşabileceğinizi düşünmelisiniz” diye yorumluyor.

Şanslı Olmak İstiyorsanız Ev Ödevinizi Yapın

Jim Rogers, şanslı bir adam. Ama işi asla şansa bırakmıyor. Şanslı olmasının sebebi de zaten bu. Eğer bir şeye yatırım yapacaksanız, siz de işinizi şansa bırakmayın ve yatırım yaptığınız her ne ise onu doğru yere yerleştirin ve doğru yaklaşın. Kendinizi gereksiz ve temeli olmayan risklere atmayın.

Bir Daha Fakir Olmak İstemiyorum

“Bir kez fakirlik yaşadım ama sevmedim. Bir daha da fakir olmak istemiyorum.” diyen Rogers’ın çocuklarına vermekten en çok hoşlandığı tavsiye ise şu; “Bir işe girerken o işten ne kadar para alacağını düşünme. Önce o işin doğru olup olmadığına, doğru yerde olup olmadığına karar ver. Eğer öyleyse, zaten para gelecektir. Size garanti ediyorum, para sizi bulacaktır. Para, düşünmeniz gereken en son şeydir.”

Related Post