X

Başarılı Yatırımcıların Ortak Kişilik Özellikleri

Finans piyasalarında sermayesini değerlendirip, anaparalarının çok üstünde kârlar elde eden ve bu işlemleri sürekli hale getiren yatırımcılar, “başarılı” sıfatı ile nitelendirilir. Borsa veya forex ile para kazanmak isteyip başaran, bu sıfatı sonuna kadar hak eden yatırımcılar birbirlerine benzerler. Çünkü başarılı yatırımcıların karakterlerinde bulunan olmazsa olmaz özellikler onların aslında en büyük sırlarıdır.

Duygularını Geri Planda Tutabilirler

Verilecek kararlarda, atılan adımlarda ve ortaya çıkan sonuçlarda duygularını kontrol eden herkes başarılıdır. Fakat duygularını kontrol etmek, başarılı bir yatırımcının belki de en büyük sırrıdır. Panik, hırs, korku, fazla özgüven ve yüksek ego başarılı yatırımcılar için yasaklı kelimelerdir. Uçuk hayaller kurmazlar; gerçekçi, sabırlı ve sakindirler. Yaptıkları işlemlerde başarıya da başarısızlığa da aşırı tepki vermezler. İşlem sırasında ise somut verilere dayanarak hareket ederler. Piyasalarla asla inatlaşmazlar, gerektiği yerde gerçekleri kabullenmeyi bilirler.

Farkında Olmasalar Bile Disiplinlilerdir

Farkında olmasalar bile diyoruz çünkü başarılı yatırımcılar “Disiplinli olmalıyım” diyerek belli bir plana uymazlar. Disiplinli çalışmak, onların kanında mevcuttur. Araştırmaları sonucu oluşturdukları stratejilerin üzerinde çalışırlar, onları test ederler ve harekete geçerler. Oluşturdukları plandan asla şaşmazlar. Düzenli olarak piyasaları, grafikleri ve işlemlerini kontrol ederler.

Genel Kültürleri Yüksektir Çağa Ayak Uydurmakta Zorlanmazlar

Başarılı yatırımcılar yeni fikirlere açık, genel kültürü yüksek insanlardır. Çünkü araştırmayı çok severler ve bazen bir çocuk kadar meraklılardır. Sürekli keşfetme duygusunu canlı tutan bu yatırımcılar, yeniliklere de çok çabuk entegre olabildikleri için her gelişmeden haberdarlardır. Bu özellikleri onları finans piyasası profesyoneli yapar. Karşısına çıkan yatırım enstrümanlarını, ilk defa duyduğu terimleri araştırırlar ve yaşanan olaylar karşısında asla kayıtsız kalamazlar. Öğrenmeye, teknolojiye, bilgiye saygı duyarlar. Bu yüzden finans piyasalarını iyi okurlar. Teknik ve temel analizlerde çok başarılılardır.

Geçmişi Takıntı Haline Getirmezler

Başarılı yatırımcılar kesinlikle kinci değillerdir. Geçmişte yaşadıklarına birikim gözüyle bakarlar. Geçmişteki başarılarını düşünüp bugünkü hallerine üzüleceklerine, yeni stratejiler geliştirirler. Ya da daha önce uğradıkları zararları düşünüp, piyasalara küsmezler. Yaşananlardan ders çıkarmasını bilirler.

Zor Durumlardan Ustaca Sıyrılırlar

İşler tıkırında giderken, yaşanılan herhangi bir olumsuzlukta çözüm önerileri sunma konusunda başarılılardır. Beklenmeyen olaylara aşırı tepkiler vermek yerine, bu olaylardan zarar almadan nasıl kurtulacaklarını hızlıca düşünürler. Gerçi onlar bu sorunları kısmen öngörmüşlerdir ve yastık altında her zaman B planları bulunur. Bu kişilik özelliği ile çevresindeki insanlara da güven verirler.

Related Post