X

Yellen Sonrası Piyasalarda Yön Arayışı

FED Başkanı Yellen’in dün Senato karşısında yaptığı açıklamalar sonrasında Mart ayında FED’in faiz arttıracağı beklentileri kısmende olsa azalmış durumda. Küresel borsalarda yaşanan sert düşüşler, güçlü dolar ve petrol fiyatlarındaki düşüş ABD ekonomisi üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. FED’in bu durumda gerekli önlemleri alması gerekliliği de dünkü açıklamaların içerisinde yer aldı. 2016 yılı için öngörülen faiz arttırım sıklığı 3 ya da 4 kez arttırım olarak yılbaşında belirlenmişken, dünkü açıklamalar sonrasında 1 veya en iyi durumda 2 kez faiz arttırım olasılığına gerilemiş görünüyor. FED ekonomik açıdan istihdam piyasasındaki güçlenmenin ve ücretlerdeki artışın harcamaların artması ile birlikte devam edeceğini beklediğini ve bunun ekonomiye olumlu yansıyacağı sinyallerini de verdi.

Dolar Değer Kaybetmeye Devam Etti

Açıklamalar sonrasında dolardaki değer kaybı arttı. Önümüzdeki tarımdışı İstihdam verisi sonrasında yapılacak olan FED toplantısından şimdilik faiz arttırımı beklenmiyor. Yellen sonrasında FED’in Mart ayında faiz arttırımına gitmesi beklenmemeli. FED’in piyasalardaki volatiliteden, güçlü dolardan, genişleyen kredi spreadlerinden ve düşük seyreden petrol fiyatlarının ABD ekonomisini olumsuz etkileyeceğinden çekindiği de ortada. Ayrıca FED önümüzdeki dönemde istihdam piyasasındaki gelişmelerin ücretlerdeki artışa olumlu yansıyacağı beklentisi içinde hareket edebilir.

Kriz Fiyatlaması da Devam Ediyor

FED Başkanı Yellen’ın dünkü sunumu sonrasında dolar endeksi değer kaybetse de gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybını hızlandırdığı görülüyor. Aynı zamanda hafta başından bu yana küresel kriz fiyatlamaları ile birlikte değer kazanan altın ve Japon yeninin de sunum sonrasında değer kazanmaya devam ettiği görülüyor. İç piyasaya baktığımızda dün akşam sunum sonrasında 2.9160 seviyesine kadar geri çekilen dolar/TL paritesi bugün TSİ 11:28 itibariyle 2.9360 seviyesinden işlem görüyor. Aynı zamanda BIST-100 endeksinde de bugün değer kaybı yüzde 2’ye yaklaşmış durumda bulunuyor.

Related Post