X

Altına Yatırım: Banka, Kuyumcu ve Yatırım Kuruluşu

Tarih Boyunca Altın

Altın, tarih boyunca insanlığı cezbetmiş ve önemli ticaret – yatırım aracı olarak kabul görmüştür.  Mısır’da M.Ö.3200 yıllarında, altın darphanelerde eşit boyda çubuklar halinde çekilerek para olarak kullanılmıştır. M.Ö.550 yıllarında Lidya Kralı Krezos, altını para olarak sikke şeklinde basılmasını sağlayarak ticareti kolaylaştırmış böylece şehirler hızla gelişmiş ve dünya yeni bir döneme girmiştir. Günümüzde yeryüzünden çıkarılan bütün altının yarıdan fazlası hükümetlerin ve merkez bankalarının elinde bulunuyor. Altın, gerek kağıt para emisyonunun güvencesi olarak, gerekse milletlerarası ödeme aracı olarak geçmişten günümüze ticarette büyük önem taşıyor.

Gram Altın Fiyatı Nasıl Hesaplanır

Uluslararası piyasalarda Ons Altın fiyatı ile değer gören kıymetli maden, yurt içinde çeyrek ve gram altın fiyatları odaklı olarak yatırımcıların takibindedir. Ons altın fiyatının 31.10’a bölünmesiyle ortaya çıkan “Gram Altın Dolar” fiyatı anlık Dolar/TL kuru ile çarpılarak “Gram Altın Türk Lirası” fiyatı bulunur.

Altın Yatırımını Nereden Yapabiliriz

Yatırımcı olarak  kuyumculardan, bankalardan veya yatırım kuruluşları gibi farklı kanallardan altın yatırımı yapma şansına sahipsiniz. Peki bu kanallardan hangisi sizin için daha cazip  olabilir, avantaj ve dezavantajlarıyla gelin bu kanalları birlikte inceleyelim.

Kuyumcudan Altın Almak

Yurt içi yatırımcıların yastık altı tabir ettiği geleneksel çeyrek ya da gram altın birikiminde bulunabilirsiniz.

Avantajı

Fiziksel olarak elinizde bulunan değerli madeni nakit ihtiyacınız olması durumunda kolaylıkla satabilirsiniz.

Dezavantajları

    1. Maliyeti oldukça yüksek olan bu yatırım kanalı tercihinde fiziksel olarak satın alınan altının saklanması, korunması oldukça zahmetli olacaktır.
    1. Yatırımcı açısından kayıp ve çalınma riskleri göz önünde tutulması gereken dezavantajlardır.
  1. Ayrıca değer kayıpları yaşanması durumunda zararına satmak zorunda kalabilirsiniz.

Bankalardan Altın Yatırımı Yapmak

Altın yatırımcısı olarak bankalar üzerinden açmış olduğunuz yatırım hesaplarıyla altın fiyatlarındaki değer artışlarından kazanç elde etmeyi hedefleyebilirsiniz.

Avantajı

  1. Nakit ihtiyacınız olması durumunda banka altın hesabınızdan ihtiyacınız olan  tutar kadar altını satarak vadesiz hesabınıza aktarabilirsiniz.

Dezavantajları

    1. Beklentinizin tersi bir durumda altın fiyatlarında yaşanabilecek değer kayıplarında zararla karşılaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra alım ya da satım işlemleri sırasında oluşan fark nedeniyle yüksek maliyete katlanmak zorunda kalırsınız.
    1. Hesabınızdaki altınları bozdurmak veya ilave yatırım yapmak istediğinizde banka mesai saatleri dışında hizmet alamazsınız.
  1. İnternet üzerinden mesai saatleri dışında işlem imkanı veren bankalarda alım ve satım fiyatları arasında çok ciddi fiyat farkına maruz kalabilirsiniz.

Yatırım Kuruluşundan Altın Yatırımı Yapmak

Yatırım Kuruluşları üzerinden Borsa İstanbul çatısı altında Takasbank güvencesinde VİOP piyasasında işlem yaparak dijital dünyada altın yatırımcısı olabilirsiniz.

Avantajları

    1. Altın fiyatlarındaki hem yükselişlerden hem de düşüşlerden gelir fırsatı yaratabilir ve alım – satım arasındaki maliyeti minumum seviyelere düşerebilirsiniz. Üstelik işlem saatleri çok daha uzun VİOP’da haftanın 5 günü 09.30 – 18.15 saatleri arasında işlem yapabilirsiniz.
    1. Altın yatırımcısı olarak ilginizi çekecek piyasanın en önemli farkı olan VİOP kaldıraç özelliğiyle küçük tutarlarla bile altın fiyatlarındaki hareketlilikten yararlanabilirsiniz. Gram altın yatırımı yapmak isterseniz, varlığınızın yaklaşık 10 katına kadar işlem yapabilme şansına sahipsiniz.
    1. Örnek vermek gerekirse 1 gram altın fiyatının 250 TL olduğunu farz edelim. Siz VİOP piyasanın özelliği olan kaldıraç etkisinden yararlanarak 1 gram altın yatırımını 25 TL teminat tutarı ile gerçekleştirebilirsiniz.
    1. Yine VİOP piyasanın iki yönlü işlem yapabilme özelliği sayesinde sadece altının değer kazanmasından değil değer kayıpları yaşanacağını düşünüyorsanız satış yönlü işlem yaparak da düşüşlerden kazanç elde etme fırsatı bulabilirsiniz.
  1. VİOP piyasasının bir başka özelliği de tüm işlemlerinizi online olarak dilerseniz mobil uygulamalarla cep telefonunuzdan tek tuşla günün her anında gerçekleştirmenize olanak tanımasıdır. Böylece portföyünüzü istediğiniz her yerden kolayca yönetebilirsiniz.

Dezavantajı

  1. Geleneksel yatırım araçları gibi fiziksel bir yatırım olmaması dijital yatırım dünyasının gerçeğidir.

Siz de Yatırım Dünyasında Küresel Altın Yatırımcısı olabilirsiniz. Altın fiyatlarındaki yükseliş ve düşüşlerden yararlanarak yatırım portföyünüzü büyütebilirsiniz. Kaldıraç etkisi ile küçük tutarla yüksek getiri yakalama fırsatını değerlendirebilirsiniz.

Hemen bir yatırmı hesabı açarak, hızlıca yatırıma başlayabilir, ücretsiz eğitimlerimize katılarak nasıl yatırım yapacağınızı öğrenebilirisiniz.

Related Post