X

Altın mı Dolar mı Yoksa Euro Mu Daha Çok Kazandırıyor?

2017 yılının son çeyreğine yaklaştığımız bu dönemde, yıl başından itibaren en çok kazandıran yatırım aracı Euro olarak görülmekte. Euro para biriminin, bu yıl özellikle ABD Doları para birimi karşısında göstermiş olduğu güçlü performansı ile yeniden dirildiğini gözlemlemekteyiz.

2017 yılının ilk işlem günü olan 3 Ocak tarihinde 1.0335 ile dip seviyesini test eden EURUSD paritesi, o tarihten bu yana yeni bir dip daha gerçekleştirmedi. Aksine Ocak ve Şubat aylarında toparlanma aşamasına girip bir süre 1.08-1.05 bant aralığında işlem gördükten sonra Nisan ayında yapılan Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimleri süreci sonrasında büyük bir trend değişikliğine girdi.

ÜCRETSİZ DEMO YATIRIM HESABI
100.000$ Sanal Bakiye ile Gerçek Piyasa Koşullarında Yatırıma Başlayın

Euro, Dolar’a Karşı Yıllık Bazda %14 Primli

2017 yılının ilk 6 aylık sürecinde Avrupa kıta ülkeleri ekonomilerinde hafif bir kıpırdanma belirtisi ile Avrupa Merkez Bankası’nın yakın bir gelecekte Genişlemesi Tutumunu zayıflatacağı beklentileri Euro’nun kuvvetlenmesinin en büyük sebebi. Yine Euro-Zone bölgesinde bir çok ülkede gerçekleşen seçimlerden sonra politik-siyasi belirsizliğin ortadan kalması Euro para birimi üzerindeki baskının azalmasına neden oldu. EURUSD paritesinin özellikle Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında ki süreçte 1.10 seviyesini aşması ile büyük hedge fon ve kurumsal yatırımcıların sell pozisyonlarının kapatılması bile EURUSD paritesini 1.14’lü seviyelere yükselmesine neden oldu. EURUSD paritesinde bu yıl gerçekleşen önemli pozisyon değişimi Euro, ABD Doları karşısında bu yıl %14’e yakın değer kazanmış durumda. EURUSD paritesi Eylül ayının hemen başında 1.2093 seviyesini test ederek 2017 yılının en yüksek değerine ulaştı.

EURUSD paritesinde Euro lehine oluşan ralli neticesinde, Euro para biriminin Türk Lirası karşısındaki yıllık değer artışı ise %12.70 oldu. USDTRY paritesinin bugün itibariyle 3.4850’den fiyatlandığı Türk Lirası yıllık bazda ABD Dolarına karşı şu aşamada %1 oranında değer kazanmış gözüküyor. Parite kaynaklı bu değer kaybı ile EURTRY paritesi ise 4.18’e kadar yükselmiş durumda. EURUTRY paritesi bu yıl en yüksek 4.2134 ile tarihi bir rekor kırdı.

Altın Yıllık Bazda %12.6 Primli

2017 yılının bir diğer kazandıranı ise yine Altın oldu. Altın Ons fiyatları bu yıl başından itibaren %12.6 yükselerek Euro’dan sonra ikinci en fazla değer kazanan yatırım aracı oldu. Altın Ons fiyatları bu yıl en yüksek $1357 seviyesine kadar yükseldi. Ancak yılbaşında 3.94 seviyesi ile tarihi zirveleri gören Dolar/ TL paritesi yıl içerisinde 3.380 seviyelerine kadar gevşedi. TL’nin Dolar karşısındaki yıllık bazdaki değişimine bakıldığında stabil durumu, Gram Altın fiyatlarının bir parça negatif yönde etkilenmesine sebebiyet verdi. Ancak yine de Altın fiyatları yılbaşından bu yana %10.8 civarında primli bir seyir izlemeye devam ediyor. Gram Altın fiyatlarının bir ara 153 TL seviyesine kadar yükseldiği notunu ekleyelim.

2017 yılının 4. Çeyreğine girmeye ramak kala Euro ve Altın %10’un üzerinde bir performans sağlayarak yatırımcısının yüzünü güldürdü. Ancak Türkiye’nin içinde bulunduğu Ortadoğu coğrafyasında yaşanan beklenmedik siyasi- politik ve jeopolitik gelişmeler,TL bazında fiyatların ani şekilde değişmesine sebep olmakta. Yıl sonunda Euro’mu galip gelecek yoksa Altın mı hep beraber izleyeceğiz.

Related Post