X

2018’de Neye Yatırım Yapmalı?

2018 yılında en çok sorulardan birisi geçen sene olduğu gibi bu sene de neye yatırım yapmalı sorusu olacak gibi gözüküyor.

2019 Dolar Tahminlerini İnceleyin

Her geçen yıl elimizdeki birikimleri değerlendirebileceğimiz enstrüman sayısı artıyor. Öncelikle neye yatırım yapacağımızı araştırmak yerine cevaplamamız gereken bazı sorular var. Birikim olarak ayırdığımız parada olası değer kayıpları bizi nasıl etkiler? Yatırım yaptığınız enstrüman ile ilgili ne kadar bilgiye sahipsiniz? Yatırımdan kar beklentinizin ne kadarlık bir sürede gerçekleşmesini bekliyorsunuz? Buna benzer bir çok soru üretebiliriz. Maalesef etrafımızda yatırımlar hakkında bilgi birikimi olmamasına rağmen fikir verebilecek birçok insan bulunuyor ve olası bir zararda onları etrafımızda göremiyoruz. Bir diğer faktör de konu hakkında uzmanların da görüşünü almamız olacaktır.

ÜCRETSİZ DEMO YATIRIM HESABI
100.000$ Sanal Bakiye ile Gerçek Piyasa Koşullarında Yatırıma Başlayın

Geleneksel yatırım yöntemlerine baktığımızda bunlar mevduat faizi, altın ve döviz yatırımı olurken uzun vadeli yatırım olarak da gayrimenkul sektörü Türkiye’de gözde yatırım araçlarından biriydi. Son beş yılda inşaat sektörünün gelişmesi ile beraber İstanbul’daki kentsel dönüşüm sonrası yenilenen evlere yönelen gayrimenkul yatırımları 2017 yılının ikinci yarısında azalmaya başladı. Bunun sebepleri arasında fiyatların olması gereken emsallerinden daha hızlı bir şekilde artması, konut kredi faizlerindeki artış ve döviz piyasalarındaki dalgalanma yatırımların azalmasına sebep oldu. Önceki yıllara göre bu sene sektörün biraz daha daralmasını beklemekteyim. Ama yine de yeni yerleşim bölgelerinde uzun vadede en avantajlı yatırım aracı olmaya devam ediyor.

Döviz ve altın fiyatlarındaki dalgalanma birikimlerini riskli ürünlerde değerlendirmek isteyen yatırımcılar için fiziki işlem yapmak yerine Forex piyasasında yada VİOP piyasasında daha düşük bakiyeler ile kaldıraç kullanarak işlem yapmak daha mantıklı görünmektedir. Böylece hem fiziki taşıma riskinden kurtulmuş hem de kaldıraç sayesinde tüm birikimi tek bir enstrümanda değerlendirilebilmektedir.

Birikimlerinde zarar etmek istemeyen yatırımcıların favori enstrümanı oranlar değişse de değişmese de mevduat faizi olarak kalmaya devam edecektir. Yazının ilk başında bahsettiğim gibi birikimi ile ilgili getiri beklentisi yüksek olmayan ancak risk almak istemeyenler için en basit yatırım ürünü faizdir. Son dönemde bankaların bu konuda kampanya yapması sayesinde kendinize uygun oranları seçebilme imkanınız bulunuyor.

Gelmiş olduğumuz noktada ise yatırımcıların birikimlerini daha hızlı hareket eden ve biraz daha fazla riski yüksek olan ürünleri tercih ettiğini görüyoruz. Dünya’da yaklaşık on yıldır kullanılsa da ülkemizde 2009 yılında gündeme gelen ancak 2017 yılı ortalarına kadar unutulan kripto paralar yeni dünya yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Kripto paraların fiyatlarındaki hızlı yükseliş bir çok yatırımcı için cazip olsa da özellikle Merkez Bankaları’nın konuya çekimser yaklaşması ve denetimin yapılamıyor olması henüz daha yatırım ürün sepeti içerisinde yer alması için erken gibi görünüyor.

Para piyasalarının bu yıl daha hareketli ve yatırım fırsatları açısından iyi değerlendirilebilecek bir yıl olmasını bekliyorum. Özellikle Borsa İstanbul halka arz seferberliği kapsamında işlem görmeye başlayacak olan hisse senetleri ile yeni bir soluk kazanacak. Diğer taraftan uluslar arasında yaşanan gelişmelere rağmen güçlü kalmayı başaran Borsa İstanbul 2018 yılında da yeni rekorlar ile işlem görmeye devam etmesini bekliyorum.

Related Post