X

2018’de Euro mu Dolar mı Almalı? Hangisi Yükselir?

Dolar endeksi geçen seneyi yaklaşık %10 oranında düşüşle tamamlamıştı. Piyasalarda ABD para biriminin bu yıl da zayıf bir performans gösterebileceğine dair beklentiler var. Bu görüşü savunanlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları da dahil bazı belirsizlikler olduğuna dikkat çekiyor. 2017’de Fed’in 3 faiz artışı ve Trump hükümetinin vergi reformunu onaylamasına rağmen Dolar, Euro karşısında da %10 değer kaybetti. Diğer ekonomilerin teşvikleri azaltacak olmasının daha etkili olabileceğine dikkat çekiyor.

ÜCRETSİZ DEMO YATIRIM HESABI
100.000$ Sanal Bakiye ile Gerçek Piyasa Koşullarında Yatırıma Başlayın

İngiltere, Japonya ve Avrupa bölgesinin genişleyici politikaları sonlandırma ihtimali varken burada sadece Japonya Merkez Bankasının bir süre daha parasal genişlemeye devam etmesinin yanında, Fed’in kısa zamanda parasal genişlemeden çıkması ve faiz artırımına yönelik sıkılaştırıcı para politikasına geçtiği görünmektedir. Son gelinen süreçte Avrupa Merkez Bankası da bu sürece adım adım ilerlediğini takip etmekteyiz. Amerika’ya tekrar döndüğümüz zaman Fed’in faiz artışlarının dolar üzerinde yine yukarı yönlü baskı yapabilecekken siyasi taraftaki gelişmeler dolar üzerinde tam tersi bir etki yaptığını izleyebiliriz.2019 Dolar Tahminlerini İnceleyin

Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasında vermiş olduğu sinyaller Euro’da olumlu fiyatlamaya neden olmaktadır. Genişlemeci para politikasına yönelik önlemler alıp artık kademeli bir şekilde azaltmaya yönelik hamleler yaparak sıkı para politikasına yönelik adımlar attığını takip ettik. Bunun en yakın örneği olarak parasal genişleme tarafında 80 Milyar Euro varlık alımı yapan ECB, kademeli olarak çıkış planı yaparak ilk etapta 60 Milyar Euro ya çekmesi, daha sonra 30 Milyar Euro ya çekerek 2018 Eylül ayında genişlemeci para politikasından adım adım çıkışı izleniyor. Bu alınan önlemlerle birlikte Euro tarafında yükseliş yönlü hareketlere sebep olduğunu görmekteyiz. Bu kararların öncü göstergesi olarak takip ettiğimiz enflasyon verilerindeki yükseliş, Euro bölgesindeki daha önce deflasyon etkisini tamamıyla ortadan kaldırıp enflasyon tarafındaki yükselişten kaynaklı sıkı para politikasına geçmeye yönelik adımların geleceği düşünülüyor. Bu sebepten dolayı EUR/USD paritesinde yukarı yönlü hareketlilikler takip edildi. Ancak bu yıl için Fed tarafından gelecek olan faiz artırımlarının dolarda yükseliş hareketlerine sebep olması beklenebilir. ABD tarafındaki enflasyon verilerinde olumlu gidişat ve Fed’in 3 veya 4 defa faiz artışı yapma ihtimali dolar tarafında yükselişe işaret edebilir. ABD tarafındaki siyasi etkilerin geçmesiyle beraber doların daha fazla değerleneceğini beklemek daha doğru olabilir.

Related Post