Dr. Tuğberk Çitilci

Araştırma Direktörü
Risk algısı Fed Mayıs ayında 25 yapar sonra durur tarafından resesyon endişelerine geçiş yaparken...
06 Nisan 2023

Piyasanın Derdi Bitmiyor, Önce Fed Şimdi Büyü(me)me

Piyasanın Derdi Bitmiyor, Önce Fed Şimdi Büyü(me)me

Risk algısı Fed Mayıs ayında 25 yapar sonra durur tarafından resesyon endişelerine geçiş yaparken, Fed yılsonuna doğru faiz indirimi yapmalı sesleri yükselmektedir. Piyasa gelen kötü verileri önce iyi olarak şimdi ise kötü olarak yorumlamaktadır. İlk başta JOLTS ve fabrika siparişlerinde beklenti altında gerçekleşme Fed’in tepe faizi bulmasına yakın sonra bekle-göre geçiş senaryosun bağlı zayıf $ teması etkin olmuştur. Dün açıklanan ADP verisi ve ISM hizmet tarafında gelen kötü verilere bu sefer risk algısına ekonomik yavaşlama, büyümeme ve resesyon olarak yansımıştır. Kötü veri kötü fiyatlamayı tetiklemiştir. Peki, ne oldu da dünden bugüne 1 günde risk algısı ve beklentiler keskin bir dönüş yaptı. Bu sorunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Hisse senetleri ve endeksler resesyon temasını satın almaya başlarken, piyasanın merak ettiği asıl soru Fed ne zaman faiz artışını sonlandıracak değil ne zaman faiz indirime gidecektir.

Fed tepe faizin %5,1 seviyesinde olma potansiyeli dikkate alınınca piyasa yılsonunda %4 faiz beklemektedir. Bu faiz indirimi demek olurken sonbaharla beraber faiz indirimi devreye giriyor olabilir. Mayıs toplantısında her ne kadar 25 baz puan faiz artışı baz senaryo olsa bile swap piyasasında faiz artışı ihtimali %50 seviyesinde bulunmaktadır. Tekrar şu soru devreye giriyor Fed faizlerde aşırı artışa gitti ekonomiyi resesyona sürüklüyor faiz artışlarını sonlandırıp indirime geçmeli. O zaman parasal gevşeme hayırlı olsun…

Piyasa bir anda resesyon beklentilerine geçince üzerinde OPEC+ tarafında alınan günlük 1.1 milyon varil petrol kesintisi de eklenince işler karmaşıklaştırmıştır. Artık kötü veri endeks ve hisse senetleri için kötü haber olurken, büyüme olmadan endeksler nasıl bir pozitif hikâye yazacaktır soru işaretleri barındırmaktadır. Sadece Fed’in faiz artışlarını durdurması yeterli değil indirime ne zaman başlayacağı kilit noktadır.

Cuma günü açıklanacak Tarım dışı istihdam verisinde beklenti 240K (önceki 311K) seviyesinde yer alırken, referans 300K üzeri veya aşağısı olarak takip edilebilir. 300K üzeri güçlü istihdam daha fazla daha uzun faiz artışı temasına bağlı zayıflama momentumunu kaybeden $, 300K altında Mayıs toplantısı 25 baz puan faiz artışı bekle gör temasına bağlı zayıf $ fiyatlaması etkin olabilir.

$ temasında zayıflık momentum kaybederken, tekrar $ temasında güçlenme etkin olmaktadır. G10 para birimlerinde JPY öne çıkarken, ons altın $2020 seviyesinde dengelenerek Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisini beklemektedir. $2075 seviyesi üçlü tepe formasyonuna işaret edecekken, tarım dışı +/50 puanlık hareketi tetikleyebilir.

USDTRY paritesinde yukarı yönlü düşük oynaklık teması etkin olurken, saha kotasyonuna yaklaşma potansiyeli yüksek olmaktadır.

Borsa İstanbul tarafında 5000 seviyesi üzerinde kalıcılık etkin olmazken, yabancı kurumların seçimlere ilişkin senaryo analizi raporları risk algısını bozmaktadır. Özellikle seçim sonucu ne olursa olsun ortak görüş olarak döviz kurunun yükseleceği temasının raporlara yansıması kurumsal yatırımcılar tarafında yeni girişleri engellerken, az miktarda var olanları da negatif etkilemektedir. Ayrıca Borsaya getiri anlamında rakip olan KKM, döviz ve gram altın ilgiyi azaltmaktadır. Borsa yatırım fonu üzerinden kaynak sağlama etkin olmazken, piyasa aşağı yönde her an borsa yatırım fonu üzerinden kaynak girişi olabilir ve açık pozisyon sıkıştırmaya denk gelebilirim diye temkinli duruşunu sürdürmektedir.

Borsa yatırım fonu üzerinden kaynak girişinde son iki gündür (kırmızı alan) azalma dikkat çekerken, kaynak girişi olmadan kurumsal yatırımcıların seans sonu gelişleri endeksi yukarı yönlü tutma konusunda başarılı olamamaktadır. Grafikte BIST 100 endeksi (beyaz) ve borsa yatırım fonu fon akımları yer almaktadır.

Image title



Endeks için 5000 seviyesinde çıpalama sürmektedir. Yukarı yönde 5100/5200 direnç seviyesi aşılamazken çarpan bazında ucuzluk doğal iskontoya dönmektedir. Neden yukarı gitmiyor sorusu yerine neden aşağı yönde kalıyor bunu tetikleyen faktörler nedir sorusunun cevabını aramak anlamlı olacaktır.