Eren Tepekıran

Baş Analist
Petrolde ilk önce yükselişin altında yatan bazı önemli sebepleri hatırlatmakta fayda olduğunu düşünmekteyim
25 Nisan 2016

Petrol Piyasasında Son Durum

Petrolde ilk önce yükselişin altında yatan bazı önemli sebepleri hatırlatmakta fayda olduğunu düşünmekteyim.Brent Petrolde 27 dolarlara kadar düştüğünü görmüştük.Bu seviyelerde bile gelen stok verilerine baktığımızda genelinde olumlu bir artış olduğunu gördük.Rusyanın,OPEC ile uzun yıllardan sonra anlaşmaya gideceğini duyurması ile petrol fiyatlarında sert yükselişleri takip ettik.Bir diğer söylenti ise OPEC'in ocak ayındaki üretiminde sabit tutmak istemesi oldu.Bu sırada stokların olumlu gelmesine rağmen düşen petrole ocak ayı üretiminde sabit tutma kararını beklemesi tekrar güç vererek daha da yükselmesine sebep olmuştu.Dikkat edilmesi gereken nokta ise Rusyanın devreye girmesi ile petrolde yükselişleri görmemiz önemli,sonrasında piyasaya devamlı toplantı gündemi oluşturarak petrol fiyatlarını ayakta tutmak isteği görülmekte.Bu gelişmeler yaşanırken talep kısmında ise önemli tüketicilerden Çin tarafında piyasadan petrol ithalatının yükseldiği görüldü;Rusyadan %53 artışla petrol çeken Çin,Suudi Arabistandan %24.9 ve İran'dan %1 ile petrol ithalatındaki artışla fiyatların yükselmesine sebep olduğunu takip ettik.Petrolde bu olaylar devam ettiği sürece yükselişleri takip etmemiz mümmkün olabilir.Çünkü arz ve talebe göre oluşan bir fiyatlama olmadığı anlaşılıyor.


Arz ve talep kısmına baktığımızda ise farklı bir boyut görmekteyiz.Üretimin fazla tüketimin az olması sebebi ile genel trendinde düşen petrolün,fiyatları tekrar aşağı yönlü baskılaması gerekmektedir.ABD dünyanın en büyük petrol üreticilerindendedir;bu payı %23 ile elinde tutmakta.ABD stok verilerinin olumlu gelmeye devam etmesi durumunda petrol fiyatlarında çok fazla yükselişler görülmeyebilir.


Fiyatların artması ile Baker Hughes Sondaj Kuyusundaki düşüşleri durdurması beklenebilir.Gelen en son veri ile 343 seviyelerine kadar gerileyen kuyu sayısı önümüzdeki günlerde stok verilerinde olumsuz yansımasına sebepdir.Petrol fiyatlarının düşük olması ile arama faliyetleri kısmen durdurulmuş,açık olan sondajların kapanmasına sebep olmuştu.Fiyatlarda yükselişi, yavaş yavaş üretimde azalmayı ve talep kısmında artış sinyallerinin görülmesi ile yükselişleri takip ediyoruz.Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer ülke ise İran olarak karşımıza çıkıyor.Bütün anlaşmalarda oyunu bozan taraf olan ve petrolün orta vadeli yükseleşini bozacak olan ve piyasada ne kadarlık bir üretim hacmi ile piyasaya ne kadar petrol süreceği fiyatlanamayan etkendir.

InvestAZ web sitemizde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sayfalarda yayınlanan görüş, yorum, haber veya öneriler nedeniyle ortaya çıkacak ticari kazanç veya kayıplardan InvestAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir. Buradaki yazı, görüş ve yorumlar sayfa ziyaretçilerini bilgilendirme niteliği taşımaktadır. Rapor sayfalarında yayınlanan hiçbir yazı, görüş, resim, analiz ve diğer sunumlar izin alınmadan yazılı veya görsel basın organlarında yayınlanamaz.