Burak Gerçek

Stratejist
InvestAZ Stratejisti Burak Gerçek FED'in Bilanço Daraltma Adımlarını Değerlendirdi.
15 Haziran 2017

FED'in Parasal Sıkılaştırmada Yeni Adımı "Bilanço Daraltma"

Dün gece FED’in aldığı kararlar dünya ekonomisinin geleceği açısından da önemli bir dönüm noktası niteliğini taşıyor. FED’in 25 baz puanlık artırım yapması zaten tüm piyasalar tarafından bekleniyordu ve piyasalar bu artırımı tamamen fiyatlamıştı. FED faizleri %1- %1.25 aralığına yükseltti ve 2017 yılı içerisinde 1 faiz artışı daha öngörmekte. Böylelikle 2017 yılı içerisinde toplamda 3 kez 25’er baz puanlık artış yaparak faizleri 1.25-1.50 aralığı seviyesine yükseltmeyi hedeflemekte. Zaten FOMC üyelerinin 2017 için ortalama faiz oranı beklentisi %1.4 civarında oluşmakta.


Hatırlayacak olursak FED uzun bir aradan sonra ilk kez faizleri 16 Aralık 2015’te 25 baz puan artışla 0.25-0.50 bant aralığına yükseltmiş, sonrasında ise ikinci 25 baz puanlık artışı ancak 1 yıl sonrasında 2016’nın Aralık ayında gerçekleştirebilmişti. FED 2017 yılının Mart ayında ise 0.50-0.75 aralığında bulunan faizleri 25 baz puan artışla 0.75-1.00 aralığına yükseltmişti.

Image title


FED’in faiz artışından ziyade dün asıl üzerinde durduğu konu Bilanço Daraltmasıydı. Yani “Parasal Sıkılaştırmanın” bir başka bacağını devreye alması oldu Daha önceden yazdığımız “FED Parasal Sıkılaştırmayı Artırmak İstiyor” başlıklı analizimizde FED’ın 2018 yılına girmeden önce yıl sonuna doğru Bilançoyu küçültebileceğine dair ilk adımları atabileceğinden bahsetmiştik. Bu sinyal aslında FED’in Haziran ayı toplantı tutanaklarında ciddi olarak tartışılmış bir konuydu. 2008 Global ekonomik krizinden bu yana devam eden Parasal Genişleme sürecinde FED Bilançosu 4.5 Trilyon Dolara kadar genişlemişti.


Ancak Bilanço Daraltmak için ekonominin beklentiler dahilinde hareket etmesi gerekiyor. Bilançodaki normalleşme sürecinin gerçekleşebilmesi için ekonomik verilerin en kötü beklentiler dahilinde gerçekleşmesi şart. Bu yüzden FED ekonomik projeksiyonlarını da bu süreçte revize etti. Buna göre 2017 yılındaki büyüme tahminini %2.1’den %2.2'ye çıkardı, 2018 için %2.1 ve 2019 için büyüme beklentisini %1.9’da sabit tuttu. Enflasyon tarafında ise beklentisini %1.9’dan %1.6’ya düşürdü. 2018 ve 2019 yılı enflasyon beklentilerini ise %2 seviyesinde korudu. İşsizlik oranı beklentisi bu yıl sonu için %4.3, 2018 ve 2019 yılları için ise %4.2 hedefi olarak belirledi.


FED’in bilanço daraltmaya elbette başlayacak ancak davranış biçimi agresif olamayacak. Çünkü gerek kademeli faiz artırımlarındaki tutuk adımlar, gerekse de parasal sıkılaştırma adımlarındaki esnekliğin nedeni dönüp dolaşıp bir türlü hedefe varılamayan enflasyon rakamlarından kaynaklanıyor. FED %2’lik enflasyon hedefine halen ancak bir kaç yıl içerinde varılabileceğine düşünüyor. Bu da Amerikan ekonomisinde halen gelen zayıf verilerin etkisi yüksek. Güçlü büyüme gelmedikçe çekirdek enflasyonda kalıcı artış yaratmanın da bir hayli zor olduğunu öngören FED yine de işgücü piyasasındaki olumlu gelişmelerin devam edeceğini öngörmekte.


FED’in bilanço küçültmesi, FED’in elinde varlıkları azaltması anlamına geliyor. Varlık hacmi son bir kaç yılda olağan dışı seviyelere ulaşan FED bilançosu yeniden normal rezerv seviyelerine dönmesi için yatırımlarını azaltacak. Böylelikle FED bilançosu aktif bir politika aracı olmaktan çıkacak. FED bilanço daraltma hedefini ilk kez açık bir dille gündeme taşıyarak dün gece Şahin bir duruş sergilemiş oldu.


Image title



Bu söylemlerin ardından dün gece “Dolar” küresel piyasalarda alındı ancak alımlar yine de göreceli olarak sınırlı kaldı diyebiliriz. EURUSD paritesinde kötü gelen ABD TÜFE rakamları sonrasında parite bir ara 1.13’ü test etti. FED sonrası her ne kadar 1.12 altına sarksa dahi piyasa 1.12 üzerinde tutunmayı sürdürüyor. EURUSD paritesinde aşağı yönlü sert kırılma için ilk teyit 22GHO altında gelecek iki kapanış olacaktır. 1.12 seviyesi önemli destek olmakla birlikte paritede aşağı yönlü sert kırılma 1.1160’ın aşağı yönde geçilmesiyle gerçekleşebilir.