Umut Beytorun

Analiz ve Kurumsal Finansman Müdürü
Ethem Umut Beytorun ''Enflasyon Verisi Sonrası Dolar/TL kurunu'' değerlendirdi
04 Temmuz 2018

Enflasyon Verisi Sonrası Dolar/TL kuru

Enflasyon Verisinde Beklenti ve Sonuçları

Mayıs ayında açıklanan verilere göre yıllık ÜFE % 20.16 ile 2003'ten beri en yüksek seviyeye, çekirdek enflasyon ise % 12.64 ile tarihin en yüksek seviyesine çıkarken %1.62 artan aylık enflasyonun Haziran'da % 1.3'e gerilemesi, yıllık enflasyonun ise artışını sürdürerek %13.98’e yükselmesi yönünde beklentiler oluşmuştu.

Ancak bugün açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Haziran ayında  TÜFE aylık % 2.61, yıllık % 15.39 artış ile beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon 2003'ten beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Aylık artış da Ekim 2011'den beri en yüksek seviye oldu. Çekirdek enflasyon da %14.6'a yükseldi. Yıllık ÜFE %20.16'dan %23.71'e yükselerek Temmuz 2003'ten beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Enflasyonun sonuçları nelerdir?

Halk arasında fiyatların pahalılığı olarak görülen enflasyonu bir örnekle ele alalım. Bu sene içerisinde enflasyonun % 15 oranında açıklandığını varsayarsak geçen sene marketten yaptığımız 100 liralık alışverişte aldığımız malzemeleri bu yıl 115 liraya alacağımızı anlamına gelmektedir. Bu durum da paramızın geçen seneye göre biraz daha değersizleşmesi, hayat pahalılığı ve alım gücünün azalmasına neden olmaktadır. Enflasyonun artması,bir ülke ekonomisi için olumsuz bir durumdur. Ulusal olarak kullanılan para birimini küresel bazda değersizleştirir. Ekonomiye güveni azaltır ve yabancı yatırımcıyı ikinci kez düşünmeye sevk eder. Enflasyon yükseldiğinde bankalar daha yüksek faizle borç verir. Böylelikle de yatırım ve tüketim kararlarının sağlıklı bir şekilde alınması çoğu zaman zorlaşır ya da mümkün olmayabilir. Enflasyonun artması, gelirleri sabit veya ortalamadan daha az olan kişilerin alım gücünü zayıflatır. Bu nedenle gelişmekte olan ülkelerde enflasyonun yükselmesi tehlikeli görülür.

Peki neden bu enflasyon artıyor?

Bunu arz - talep fonksiyonuyla açıklayabiliriz. Eğer bir ürünün talebi çok fazla ve üretimi talep edilenden daha az ise piyasa da halihazır da üretilmiş malların fiyatında yükselme görülür. Ya da talep ve üretim dengesi olağan koşullarda olup, üretimin maliyetleri artması buna istinaden malın fiyatının yükseldiğini durumlarda oluşabilir.

Enflasyonun kura etkisi nelerdir?

Enflasyonun sonuçlarında eğer enflasyon artarsa yabancı yatırımcı ikinci kez düşünür tabirini kullanmıştık. Eğer yabancı yatırımcı ülkeden uzaklaşırsa ülkeye dolar girişi azalır.Yine arz talep fonksiyonuyla açıklanırsa ülke içindeki dolar miktarı azalırsa yani bir malın talebi standart kalıp üretimi azalırsa,fiyatı artar. Fiyatın artması demek dolar kurunun artışı anlamına gelir. 

Teknik olarak bakıldığında; veri öncesinde 4.6200 seviyelerinde olan kur bugün itibaryle 4.7200 seviyelerini test etti.  Dört saatlik grafikte hareketli ortalamaların yeniden üzerine yükselen kur için yükselişlerin devamında 4.7000 - 4.7300 ve 4.7800 seviyeleri gündeme gelebilir.  Geri çekilmelerde 4.6530 - 4.6200 ve 4.5800 seviyeleri destekler olarak takip edilebilir.