Umut Beytorun

Analiz ve Kurumsal Finansman Müdürü
Ethem Umut Beytorun USDTRY Paritesini Değerlendirdi
16 Ocak 2018

Dolar Kurunda Yükseliş Sonrası Geri Çekilme

Dolar Kuru Yükseliş Sonrası Geri Çekiliyor

Geçtiğimiz yıl boyunca dalgalı bir seyir izleyen dolar kuru 2017 yılına 3.54 seviyesinden başlayan yükseliş hareketi ile birinci zirvesine 3.94 seviysine ulaşmış ardından 3.39 seviyelerine kadar düşüş gösteren bir performans sergilemişti. Bu seviyeden gelen alımlar ile USDTRY paritesi ikinci zirvesini 3.98 seviyesinde Kasım ayında gerçekleştirdi.  Türk Lirasının yıl içinde göstermiş olduğu performans ile şoklara dayanıklı bir tablo çizdiğini söyleyebiliriz. 2017 yılı büyüme açısından olumlu geçerken, enflasyon ve işsizlik oranları en önemli sorunlar olarak gündemi oluşturmaya devam etti.

2018 yılına ise 2017 Aralık ayının devamı şeklinde Türk Lirası açısından olumlu seyrini koruyarak 3.78 civarında fiyatlamalar ile başlayan parite dolar'ın güçsüz performansı sonrası 3.73 seviyesine kadar düşüşlerini iki hafta boyunca sürdürdü. Aslında buraya kadar yurt içi dinamiklerden çok gelişen ve gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında doların güç kaybetmesine neden olan etmenlere bakıldığında bir kaç ana başlık görülüyor. Birincisi ABD ÜFE verilerindeki beklentilerin altında gelen sonuçlar ve paralelinde TÜFE verisindeki görece iyi tabloya rağmen henüz istenilen enflasyon ivmesinin yakalanamamış olması. İkincisi bazı FED Başkanları’nın 3 faiz artışının fazla olabileceği yönündeki açıklamaları. Euro bölgesinden bakıldığında Almanya’da koalisyon kurulmasına yönelik net adımlar atılması ve Avrupa Merkez Bankası’nın sıkılaşma politikasına doğru ilerleyebileceği öngörüleri ile yükselişe geçen EURUSD paritesi fiyat hareketi olarak sıralanabilir. Bu gelişmeler dolar endeksinin son 3 yılda görmüş olduğu dip seviyesine düşerek 90.30 'a kadar inmesi sonucunu doğurdu.

Tüm bu gelişmeler rağmen dolar dün en büyük kazancı %1,5 ile TL karşısında yaşadı. Tabii bu duruma sebep olan ana faktör yurt içi tarafından bakıldığında artan jeopolitik riskler ve bir harekat ihtimali ortaya çıkmasıydı.  USDTRY paritesi 3.8000 seviyesini aşarak 3.8200 direncine ulaştı. Yine bu sabah saatlerinde Çin kaynaklı kredi derecelendirme kuruluşu Dagong'un ABD'nin kredi notunu A-'den BBB+ seviyesine indirerek, görünümü 'negatif' olarak belirlemesi ile dolar yeniden güç kayıpları yaşadı. Öğleden sonra ABD tarafından gelen gerginliği azaltıcı açıklamalar ile parite bir kez daha 3.800 seviyesine kadar geriledi.

Piyasalar önümüzdeki Perşembe günü yapılacak PPK toplantısından faiz artışı beklenmese de faizlerde herhangi değişiklik olmaması Türk Lirası için negatif bir durum yaratabilir. Cuma günü ise Fitch raporu bekleniyor, not kaygımız olmasa da kurumun bankacılık sektörü üzerindeki risklere vurgu yapması Türk Lirası için olumsuz etki meydana getirebilir. Türk Lirası için olumlu tablo olması için FED'in bu yıl yapmayı planladığı faiz artışlarında FED Başkanlarının geri adım atması ki bunun içinde enflasyon konusunda ilerleme sağlanamamış olması gerekiyor. FOMC 2018 yılı ilk toplantısı ise 30 - 31 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek piyasalar bu toplantıdan faiz artışı beklemiyor.

Image title

Günlük periyotta 50 ve 100 Hareketli ortalamaların üzerinde çıkan parite 3.8200 kalıcılık sağlanması halinde yükseliş trendinde hızlanma görülebilir. RSI göstergesine bakıldığında 50 bölgesi üzerinde bulunması ile 70 bölgesine doğru yükseliş potansiyeli oluşturuyor. Yükselişlerin devamında takip edilecek direnç fiyatları 3.8200 - 3.8400 – 3.8600 - 3.8900 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. Düşüşler yaşanması durumunda  3.8000 – 3.7700  - 3.7400 seviyeleri destekler olarak takip edilebilir.