Barış Güvenç

Türev Piyasalar Uzmanı
Türev Piyasalar Uzmanı Barış Güvenç Boj ile Fed'in Flörtünü Değerlendirdi
21 Eylül 2016

BOJ ile FED'in Flörtü Devam Ediyor

BOJ ile FED'in Flörtü Devam Ediyor

Geçtiğimiz aylarda Yen tarafındaki değerlenmenin önünü kesemeyen Japonya Merkez Bankası BOJ, son çözüm olarak ABD Merkez Bankası FED ile flört etmeye başladı. Çok uzun zamandır yazılarımda belirttiğim gibi BOJ, 100 seviyesi altında bir USDJPY kurundan rahatsızlığını dile getirmektedir. Kötü gelen ABD verileri ardından FED bölge başkanlarının açıklama yapması ve FED’in faiz artışına yönelik söylemleri bir anda veriyi unutturup, dolar tarafında yükselişleri beraberinde getiriyor.

Bugün de BOJ tarafındaki açıklamalara baktığımızda, Kuroda’nın yaptığı açıklamalarda Japonya’nın deflasyonda olmadığını, tahvil faizinin de parasal genişlemenin en önemli ayağı olduğunu açıklaması ilk etapta Yen tarafını desteklese de bu açıklamalardan sonra yine bir güçlenmenin söz konusu olduğunu görüyoruz. Özellikle uygulanan esnek faiz oranının attıkları adımları kolaylaştırdığını ve diğer bir klasik adım olarak %2 enflasyon hedefine vurgu yaptıkları dikkatlerden kaçmadı. İlerleyen dönemlerde ek genişletmeye gidebileceklerinin de önünü açık bıraktı. Ve bu gelen açıklamalar ile BOJ, FED’in bu akşam atacağı adımları izleyeceğinin ve nabza göre şerbet vereceğini aslında bizlere anlatmış oldu.

Bu ay başı itibariyle yine bütün ABD verilerini inceledim ki bu toplantı için aslında bunu yapmama bile gerek yoktu. Çünkü ABD’nin önünde gerçekleştireceği bir seçim var. Bu seçim içinde de iki başkan adayının arasında iyi bir çekişme olduğunu söyleyebiliriz. En son baktığım ankete göre %40 Trump, %60 ise Clinton oranında başkanlığa yakın görünüyor. Bu şekilde ülkeyi tamamen değiştirebilecek iki aday belirsizliği varken, birde bu duruma ;

Tarım Dışı İstihdamdaki Düşüş,

Artan İşsizlik,

Perakende Satışlardaki Düşüş

Beklentilerin Altında Açıklanan İnşaat-Konut Satışları

Üretici Fiyat Endeksi Beklentilerin Altında

Sanayi Üretimi Beklentinin Altında

Tek destekleyici veri Tüketici Fiyat Endeksi iken,

FED’in bu ay faizini destekleyecek bir veri görünmemektedir. Janet Yellen’in bir önceki toplantısında dikkatleri, gelecek verilere çekmiş olduğu ve bunlara göre hareket edeceklerini vurgulamıştı. Ardından FED’in ikinci adamı olarak bilinen Stanley Fischer’in açıklamaları ile piyasaları bir anda ters yüz olduğunu gördük.

Bu toplantı içerisinde Yellen’in yine güvercin bir görünüm izleyip, seçim tarafına bir atıfta bulunup bulunmayacağı merak konusu olarak görünüyor. FED ne kadar bağımsız bir kurum olsa dahi bu denli bir belirsizlikte yazı tura atmak istemeyecektir ki, genel anlamda piyasalarda bir ABD baharının sonunun geldiği ufaktan ufaktan dillenirken…

Dolar TL 3 Seviyesi Üzerinde Kalıcılık Sağlayabilecek Mi?


Ülkece yaşadığımız kötü günlerin büyük bir kısmını çok şükür ki geride bıraktık. Evet gelişmekte olan bir ülkenin kırılganlığı hala üzerimizde olmasına rağmen, kur ve borsa açısından olduğumuz yerler şuan için kötü bir fiyat olarak görülmemelidir. Olası bir şekilde FED faiz arttırsa dahi geçtiğimiz hafta görülen 2,9900 seviyeleri tekrar gündeme gelebilir ve bu seviye aşılsa dahi 3,0170 seviyesi sağlam bir direnç olarak karşımıza çıkabilir. Yakın vadede piyasalarda çok ekstrem bir durum ile karşılaşmadığımız sürece bu seviyenin üzerinde bir fiyatlamayı kişisel olarak beklemiyorum ki Moody’s den Türkiye’nin Darbe girişim sürecindeki şokun büyük ölçüde dağıldığı haberi geldi. Bu durumda da dokunmadan izlemeye alırım yada nota bir şey olmayabilir mesajı bir miktar da olsa verilmiş gibi duruyor. 2,9600 seviyesi altında bir kalıcılıkla da karşılaşırsak bu sefer satış tarafı bir miktar ağırlaşabilir ve 2,9440 - 2,9280 ve 2,9160 seviyeleri Dolar-TL paritesinde test edilebilir seviyeler olarak görülebilir.

Diger analizler