Temel Yavuz

Uzman Yardımcısı
Uzman Yardımcısı Temel Yavuz 2016 Penceresinden 2017 Fed ve Dolar Endeksini Değerlendirdi.
21 Aralık 2016

2016 Penceresinden 2017 Fed ve Dolar Endeksi

Dünya ekonomisi 2016 ya Çin etkisiyle başladı ve ekonomisinin en önemli oyuncularından Fed 2016 yılında beklentisi olan 4 adet faiz artırımını olumsuz global etki nedeniyle sözlü yönlendirmelerle pas geçti ve yıl sonunda 1 adet faiz artırımı ile 2016 yılını geride bıraktı. Faiz artırımı için genel itibariyle Fed’ in öngördüğü bir kaç adım vardı. Ana faktör enflasyondu ve bunu yakalamak için tam istihdamı hedef aldılar. İkinci yarıyıl istihdam piyasalarında işsizlik oranı %4,6 lara kadar geriledi.

Image title                                                                          2016 Yılı ABD - İşsizlik Oranları


Ancak TDI verilerinin içinde enflasyonu endirekt etkileyecek kalem olan saatlik ücretlerde istenen istikrar yakalanamadı.

Image title
                                                            2016 Yılı ABD - Ortalama Saatlik Kazançlar


İstihdamda ise son 10 yılın en iyi seviyelerinde olduğu için 160K seviyeleri de zaman zaman beklentinin altında olmasına rağmen olumlu karşılandı. Faiz artırımından sonra USD DXY endeksi güçlendi ve bunun bu kadar güçlenmesine sadece faiz artırımı değil farklı duruşu ve seçim vaadleriyle Trump etkili oldu. Trump‘ ın vaadlerine bakacak olursak şuan için 2017 beklentilerinin bu vaadlere göre şekillenmiş bulunmakta 2017 deki 3 adet faiz artırım beklentisindeki başlıca neden olarak görmekteyiz. Trump‘ ın genişlemeci maliye politikası; büyük ( Apple , Microsoft vb.) firmaların ülke içinde üretim yapmaları halinde vergileri azaltmayı öngörüyor. Bu olursa Dünya’da dolaşımda olan USD kendi ülkelerinde kalacak ve yatırımların artmasıyla birlikte enflasyonda olumlu bir etki oluşturup buda Sıkı Para Politikasının (faiz artırımının ) yolunu açacak yani 2017 ye baktığımız USD DXY endeksinde güçlü seyrin devam ettirebileceği ihtimalini gösterebilir.

Image title                                                                        DXY Endeksi - Haftalık Değişim Grafiği