Almanya ekonomisinin büyüme oranı %0,4’e gelmiş, 2019’un ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.1 daralmıştı. Bugün açıklanan verilerden beklentilerden daha iyi gelse de hala daralma bölgesindeki seyrine devam ediyor (art arda 8. Ay). Analistlerin Almanyanın resesyona girme ihtimalini %50’nin üstünde fiyatlamaya başladığı günlerde Alman hükümeti ekonomik aktiviteyi güçlendirmek için bütçe açığı vermeyi dahi konuşmaya başladı.
Almanya ekonomisi ihracata dayalı bir ekonomi. Bu modeli sağlayabilmek için de dış ticaret fazlasına ve cari işlemler fazlasına ihtiyaç duyan ekonomi, küresel durgunluktan ve ticaret savaşlarından doğrudan etkileniyor. Trump’ın Alman otomobillerine ek vergi getirme düşüncesini sürekli olarak canlı tutuyor oluşu henüz en kötünün görülmemiş olabileceği sinyalini de veriyor. Bütün bu gelişmelerden olumsuz etkilenen Alman ekonomisi, Avrupa Merkez Bankasının yapacağı gevşek para politikalarından yeterince fayda sağlayamayabilir.
Euro bölgesinde ise imalat verileri hala daralma bölgesinde kalmaya devam ediyor. Bugün açıklanan veriler beklentilere ters olarak yükseliş gösterse de güven endeksinden anlaşıldığı kadarıyla piyasalar olası bir resesyona karşı temkinli davranmaya çalışıyor. Euro bölgesinin üçüncü çeyrekteki büyümesinin % 0,1-0,2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Hizmet PMI verisinde yaşanan yükseliş sayesinde birleşik PMI verisi de yükselmiş oldu ancak imalat sektöründe yaşanan daralmanın diğer sektörlere de kayma ihtimali hala var.