X

Yeni Başlangıçlar Yapmak İçin Para Biriktirmenin Yolları

Günü kurtarmak yerine, yatırım yapmak ve bu yatırımlarla sağlam sermayelere ulaşmak istiyorsanız, işe birikim yapmakla başlamalısınız. Yaşadığımız dünyada bunun ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Fakat imkânsız değil. Hatta oluşturacağınız ve benimseyeceğiniz yöntemlerle para biriktirmek kolay bile olabilir. Peki, bu yöntemleri nasıl oluşturacaksınız. İşte işinizi kolaylaştıracak ipuçları.

Önce Mevcut Borçlarınızı Kapatın

Borcunuz oldukça, üzerinizdeki yüklerden kurtulamaz ve sürekli huzursuz olursunuz. Geleceğinize yatırım yapmak size çok uzak gelir. Yani borçlarınız sizin hayallerinizi erteler. Bu yüzden borçlarınızı bir an önce ödeyip, sermaye birikimine temiz bir sayfa ile başlayın. Bir süre para biriktirme işlemi yapamayacak ve kazancınızın büyük bölümünü borçlara yatıracaksınız. Fakat sorumlu olduğunuz ödemeler bitince, yepyeni bir adım ile birikimlerinize odaklanmanın gönül rahatlığını yaşayacaksınız.

Hedefleriniz Gerçekçi Olsun

Hem birikim hem de tasarruf hedeflerinizin gerçekçi olmasına dikkat edin. Daha çok birikim, daha fazla tasarruf yapacağım psikolojisi ile kendinizi yıpratmayın. Kendinize sert kurallar koymanız, çok çabuk pes etmenize sebep olabilir. Bütçenizi ve ihtiyaçlarınızı karşılaştırıp ona göre bir tasarruf ve birikim planı hazırlayın. Böylece hedefleri düzenli aralıklarla büyüterek çok daha iyi bir plana sahip olursunuz. Koyduğunuz kurallara uyarak tasarruf eder ve zaman geçtikçe büyüyen birikim miktarına ulaşabilirsiniz

Size En Uygun Birikim Şeklini Bulun

Para biriktirmeye karar verdiniz fakat bu parayı hangi yöntemle biriktireceğinizi biliyor musunuz? Bunun cevabını kendinize mutlaka vermelisiniz. Bir örnekle açıklayacak olursak; kimileri parasını banka hesaplarında değerlendirir kimi finans piyasalarında yatırım yapar, bazıları da yastık altı diye tabir ettiğimiz yöntemi uygular. Para biriktirme yöntemlerinden en uygun olanını seçmeniz için ilgi alanlarınızı değerlendirmeniz gerekiyor. Eğer altına yatırım yapacaksanız ve bu konu hiç ilginizi çekmiyorsa, altının hareketlenmelerini de takip edemeyeceksinizdir. Alternatif birikim yolları her zaman bulunur. Tek yapmanız gereken para biriktirme yöntemleri arasında sizin için en doğru olanını seçmek.

Kredi Kartınız ile Aranıza Mesafenizi Koruyun

Keyifle yaptığınız alışverişler ekstre zamanında sizi düşündürüyor ve kenara ayırdığınız paranızla vedalaşmanızı sağlıyorsa, kredi kartlarınıza veda edin. Çünkü kredi kartını bilinçli kullanmazsanız asla birikim yapamaz ve sürekli olarak bu borçlarınıza odaklanırsınız. Üstelik bitmeyen vadeler, gecikme faizleri yakanızı bırakmayabilir. Eğer iyi bir kredi kartı kullanıcısı olduğunuzu düşünmüyorsanız, kartlarınızla aranıza mesafe koyun.  Nakit olan paranızla lüks alışverişler yaparken düşünecek ve bütçenizi ihtiyaçlarınıza yönlendireceksiniz.

Birikimlerinizi Yatırıma Çevirin

Birikim yapmak Türk toplumunda bir nevi gen mirasıdır. Bizim kültürümüzde birikim, her zaman kötü günler düşünülerek yapılmıştır. Yeni nesilde ise bu anlayış, bugünden daha güzel günler görmek anlayışına bırakıyor kendini. Artık birikim daha iyi bir evde yaşamak, daha iyi bir arabaya binmek ya da daha çok gezmek için yapılıyor ve harcanıyor. İnsanoğlu için birikimini bir kalemde harcamak her zaman zor olmuştur. Bunu bir sistematiğe oturtmanın en makul yolu ise birikimleri yatırıma dönüştürmekten geçer. Eriyen ya da olduğu yerde sayan (Aslında piyasa koşulları düşünüldüğünde yerinde saymak diye bir şeyin olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Duran para, eriyen paradır.) yerine çoğalan para; biriktirmeyi de harcamayı da karar vermeyi de kolaylaştırır. Safi tüketicilikten, birikimciliğe ve oradan da yatırımcılığa geçiş yapmak hayat tasarrufunuzun en sadık rotası olsun.

Para biriktirmek kolay gibi gözükse de aslında insanların çok kolay yapabildiği bir olay değildir. Birikim yapıp birikimlerinizi de yatırıma çevirebileceğinizi düşünerek birikim yapmaya gayret gösterebilirsiniz.

Related Post