X

Yatırımlarda Kitle Psikolojisine Dikkat Edin!

Piyasada yatırımcıların genel ruh halini sınıflandıran dört terim vardır; boğalar, ayılar, domuzlar ve koyunlar. Bu ruh halleri, piyasanın durumu ve gidişatıyla ilgili çok şey anlatır. Ancak bir çok yatırımcı bu kitle psikolojisinin büyüsüne kapılır ve o kitleyle aynı şekilde hareket eder. Bunu durumları anlayabilmek için, gelin öncelikle 4 temel ruh halini inceleyelim;

Boğalar; Fiyatı boynuzlarıyla alttan yukarı doğru kaldırır. Piyasada boğalar (alıcılar), fiyatın artış yönüne yatırım yapan katılımcılardır.
Ayılar; Genelde fiyata pençe atarak, yukarıdan aşağıya doğru darbe vurur. Piyasada ayılar (satıcılar), fiyatların düşüş yönüne yatırım yapan yatırımcılardır.
Domuzlar; Açgözlü yatırımcılardır. Aşırı dikkatsiz davranarak çoğu zaman kolayca yem olurlar. Bu tip yatırımcıların bazıları emin olmadığı zamanlarda büyük miktarlarla işleme girerler ve ilk ters piyasa hareketinde iflas ederler. Bazıları ise kaybeden pozisyonları uzun süre açık tutar ve zararı çoğaltırlar.
Koyunlar; Piyasanın çekingen yatırımcılarıdır. Koyunlar büyük bir korku içinde kimi zaman boğaların, kimi zaman da ayıların peşine düşer ve uzman vizyonu oluşturmaya çalışır.

Birçok yatırımcı bu kitlelere katılma ihtiyacı duyar. Hatta yatırım işlemlerini kendi iradeleriyle değil, kitle psikolojisi yönünde gerçekleştirirler. Tabi ki kitlenin isteklerini görmemezlikten gelmek ya aynı doğrultuda hareket etmek doğru değil. Ancak başarılı yatırımcı, kitlenin hareketinden kar elde etmeye çalışan ve bu yolda kendi stratejisine ve öngörüsüne göre hareket edendir. Sürekli kitlenin isteği yönünde işlem yapmak zorunda değilsiniz ama unutmayın ki, kitleye karşı işlem yaptığınızda aşırı risk üstlenmiş olursunuz. O nedenle bu noktalara dikkat etmeniz ve her daim kendi analizlerinizi yapmanız şarttır.

Teknik analiz, piyasadaki kitle psikolojisini inceleme yöntemidir. Teknik analiz yaptığınızda piyasada alıcılarla satıcılar arasında güç oranlarını bulmaya çalışırsınız ve pozisyonlarınızı bu bilgilere dayalı kurarsınız. Piyasada yapmanız gereken, fiyat değişimlerinin ardından sürüklenmek değil, daha önceden planlanmış yatırım stratejilerinize uygun işlem gerçekleştirmektir.

Related Post