X

Yatırımcının Ağzından: Çıkmazdan Nasıl Kurtuldum?

İşim dışında ek gelir sağlamak istiyordum. Sürekli bu konuda ne yapabilirim diye düşünüyordum. Kendime vakit ayırdığımda en çok ilgilendiğim konunun finans olduğunu farkettim. Vaktimin büyük kısmını harcadığım kısımda para kazanmak en kolay şey olacağını düşündüm ve bu yönde ek gelir elde etmek için finans üzerine yatırım kararı aldım.

İlk Kazanç İlk Yatırım

İlk yatırım kararımı borsa tarafında yapmaya karar vermiştim. Borsadaki sürekli hareketlilik daha hızlı para kazanacağımı düşündürmüştü. Daha sonra arkadaşlarımın da bu piyasada işlem yaptıklarını öğrendim. Bir araya geldiğimizde sürekli birbirimize hisse senetleri hakkında düşüncelerimizi söylüyorduk. Duyduğumuz tüyolar ve takip ettiğimiz firmaların hisse senetlerine yatırım yapıyorduk. İlk defa başladığım için kim ne derse o kağıda yatırım yapıyordum. Bazen kazanıyor bazen kaybediyordum. Ama kazanmış olmanın mutluluğu kaybettiğimde beni pes ettirmiyordu. Artık kazanma ihtimalinin gerçekleştiğini görmüştüm. Bir süre sonra biriktirdiğim tüm parayı artık borsaya yatırmıştım ve borsa bilgimden emindim, kazancımın her zaman kayıplarımdan büyük olacağına inanıyordum.

Düşüş Başladı

Piyasada her şeyin yolunda olduğu birgün borsadaki paramın büyük kısmını tek bir hisse senedine yatırmıştım. Hisse senedi kazandırmaya da başlamıştı. Bunu görünce diğer hisse senetlerimi de satıp bu hisseden aldım. Hisse senedi günden güne değerleniyordu. Artık sadece aklımda bir tek düşünce vardı , bir yerlerden para bulup hisseden alabildiğim kadar alıp paramı katlamayı düşünüyordum. Sürekli hisse senedinin hareketlerini takip ediyordum. Yine her şeyin yolunda olduğunu düşündüğüm bir sabah borsa alt üst olmuştu. Hemen hisse senedinin değerine baktım ve çok güvendiğim tüm birikimimi yatırdım o hisse büyük düşüş yaşıyordu. Ne yapacağımı bilmiyordum. Daha önce de kaybetmiştim ama tek bir hisse üzerinden bu hacimle işlem yapmamıştım başka hisseden kazanmaya devam ediyordum.

Panik Havası

Panik başlamıştı ve bunu nasıl atlatacağımı bilmiyordum. Hisse senedinin yükselmeye başlamasından başka umudum kalmamıştı. Yatırdığım paranın neredeyse yüzde 30’nu kaybetmiştim. Bu kayıp günden güne artıyordu.Bir an daha fazla kaybetmemek için tüm paramı borsadan çekmeyi düşündüm. Ama kaybı telafi edebileceğim başka bir kaynak yoktu. Tek ilgi alanım sadece burasıydı. Diğer bir boyut ise kaybetmeyi kendime kabullendiremiyordum. Sürekli yükselişini takip ettiğim hisse senedinin artık sürekli düşüşünü izliyordum.Ne yapmam gerektiği konusunda fikrim yoktu.

Karar Vermenin Vakti Gelmişti

İnternet üzerinde araştırma yapmaya başladım. Dikkatimi çeken iki cümle olmuştu ‘endeks düşerken kazanın’ ve ‘bekleme maliyetinden vazgeçin’ bu cümleler girdiğim çıkmazdan kurtulmak için tek çare gibi görünüyordu. Bu sefer acele etmek istemiyordum ,araştırmaya başladım. Önce endeks düşerken nasıl kazanırım , bu nasıl mümkün bu soruların cevabını aradım. İnternet üzerinde bu konuyla ilgili yazıları okurken bu işlemi yapabileceğim piyasanın ‘vadeli işlem opsiyon piyasası’ olarak adlandırılan bir yatırım aracı olduğunu öğrendim.Bu piyasanın işleyişini inceledikten sonra hisse senetlerine satış yönünde emir vererek düşerkende para kazanacağımı öğrendim.Bunu kullanmam gerekiyordu ama artık yatırım yapacak param yoktu.Diğer dikkatimi çeken ‘bekleme maliyetinden vazgeçin’ cümlesi burada belki bir yol bulabilirdim.Bekleme maliyetinin ne demek olduğunu araştırdığımda şunu öğrendim. Kayıp yaşayan hisse senedi üzerinde ısrarla beklerken diğer tarafta yükselen hisselerin kazandırdıklarından vazgeçtiğinizi anlatıyordu.Bu açıklama aklıma yeni bir çıkış yolu getirmişti. Yatırım yaptığım hisse senedinden bir miktar çıkış yaparak ‘vadeli işlem opsiyon piyasası’ çift yönlü işlem özelliğini kullanarak borsa düşerken kazanmak için kaynakta bulmuştum.

Yeni Strateji Yeni Kazanç

Bulduğum bu stratejiyle artık kayıplarımı telafi etmeye başlamıştım. Artık borsa düşerken bile kazanıp kendimi risklere karşı koruma noktasında doğru kararlar alabiliyordum. Bir süre sonra piyasa tekrar toparlanmaya girmişti. Viop üzerinden yaptığım işlemi de alış yönüne çevirip kaldıraçtan faydalanarak daha az yatırımla daha çok kazanmaya başlamıştım. Stresli bir sürecin ardından yatırım piyasasında nasıl çıkmazdan kurtulabilirim öğrenmiştim.Tüm detaylarını öğrendiğim piyasada artık daha rahat kazanmaya başlamıştım. Kazanma duygusunu yeniden hissediyorum ve bu konuda kırılan güvenim tekrar yerine gelmişti.

Tecrübe

Bu zorlu sürecin ardından edindiğim tecrübe bundan sonra ki yatırım olsun ya da başka bir nokta da her zaman kullanacağım önemli etkenler olacaktı. Peki nedir bu etkenler?

Önce tamamen hakim olmadığın ya da tüm detaylarını bilmediğim bir piyasada tüm birikimim ile yatırım yapmamayı öğrendim. Kulaktan dolma yatırım yapmamayı bu konuyla ilgili teknik ve temel analiz eğitimler alarak yatırım yapmanın ne kadar önemli olduğunu anlamış oldum. Bu iki önemli konu yatırım piyasasında can yeleği olduğunu zor süreç ardında öğrenmiş oldum.

Tavsiye

Yatırım piyasasında işlem yapacaklara tavsiylerim, birikiminizin hepsiyle yatırım yapmayın,piyasanın tüm detaylarına hakim olun. En önemlisi ‘asla pes etmeyin’. Ben eğer o gün paramın hepsini borsadan çekip artık yatırım yapmama kararı alsaydım , paramın çoğunu kaybetmiş ve artık karar alırken korkan biri olacaktım. Şimdi daha kolay ve riskten daha uzak kazanıyorum.

* NOT: Yazı işlem yapan yatırımcıların ortak görüşü alınarak hazırlanmıştır. 

Related Post