X

Yatırım Önerileri ile Para Kazanmak Mümkün mü?

Finans dünyasında son yıllarda hızla artan yatırım araçları sayesinde bireysel ve kurumsal yatırımcılar birbirinden farklı ürünler sayesinde finansal gelişim göstermeye devam etmektedir. Hisse senedi, tahvil-bono veya repo gibi klasik yatırım araçları 2000 yılları öncesinde Türkiye’de yatırımcılar tarafında en popüler ürünler olarak kullanılmaktaydı. Faizlerin hızla düşmesiyle birlikte tahvil-bono ve repo gibi ürünler cazibesini yitirdi. Vadeli işlemler, opsiyonlar gibi türev ürünlerin yanı sıra son yıllarda özellikle Forex işlemlerinin ve buna bağlı CFD ve Emtia gibi kaldıraçlı ürünler ile resmen ürün patlaması yaşandı. Peki yüzlerce hatta binlerce ürün arasından hangisine yatırım yapmalı? Hangi finansal piyasada hangi ürün ve hangi vadeye işlem yapmalı gibi soruların cevaplarını bir yatırımcının işlem yapmadan önce mutlaka kendisine sorması gereken soruların başında gelmektedir.

Elinde hatırı sayılır miktarda parası olan bir yatırımcı ister bireysel olsun, isterse kurumsal olsun, mutlaka yatırım önerisi almak ister. Özellikle küçük yatırımcılar finansal piyasalara ilk kez giriş yaptıklarında, işlem yaptıkları aracı kurumlardan bu konuyla ilgili beklentileri oldukça yüksektir. Finansal bilgisi düşük seviyede olan yatırımcının beklentisi, aracı kurumun kendisine para kazandıracak yatırım önerilerinde bulunmasını ister. Ama bu beklenti malesef yanlış bir beklentidir. Aracı kurumların asli görevi, yatırımcı ile borsalar arasında köprü görevi görüp, teknolojik ve sistem altyapısı ile yatırımcının borsalarda yaptığı işleme aracılık etmektir. Bu hizmetlerin dışında dileyen aracı kurumlar araştırma departmanları ile müşterilerine günlük raporlar veya gün içi analizler sunabilirler. Ancak bu analizlerin hiç biri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Bu tip analiz ve raporlar yatırımcıları sadece bilgilendirme amacı ile hazırlanır. Sermaye Piyasaları Kurulu yatırım danışmanlığı kapsamında bir tebliğ yayınlayarak bu hizmeti ancak aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulacak şeklinde bir kanun hükmüne bağlamıştır.

Dolayısıyla, hesabını açtığınız aracı kurumdan size gün içerisinde gelen günlük raporları ve bir takım analizleri işleme koyduğunuzda bu analizler bana çok para kazandıracak gibi bir beklentiye girilmemelidir. Bu analizler elbetteki size çok yardımcı olacaktır. Bu raporları bol bol her gün okumaya bakın çünkü bu analizler sizin yol haritanızı oluşturacaktır. Küçük yatırımcıların çoğu yol haritası oluşturmakta zorluk çekerler. Bu raporlar bu konuda çok işinize yarayacaktır. Küçük yatırımcılar hangi üründe, ne kadar süre vade ile işlem yapacaklarını genelde bilmezler. Profesyonel bir işlem stratejisi oluşturamadıklarından dolayı çok farklı yöntemlere başvurabilirler.

Örneğin, özellikle finansal yatırım dünyasına yeni giriş yapan yatırımcılar kısa yoldan para kazanmak uğruna bir çok farklı kaynaktan bilgi edinmek isterler. Aracı kurumun analiz ve rapor desteği, analizi yapan veya raporun yazan kişinin sadece kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu yorum veya tavsiye kesinlikle bir yatırım aracını alım-satım önerisi veya getiri vaadi olarak yorumlanmaması gerekmektedir. Yatırımcılar bunun yanı sıra bir çok farklı finansal web sitelerinden, forumlardan, sosyal medya üzerinden paylaşılan analizler veya oluşturulan gruplara katılarak farklı yatırım önerileri almak isterler. Bu tarz yerlerde yazılan yorumlar küçük yatırımcılar için çok tehlike arz etmektedir. Tüyo mantığında öneri almak isteyen küçük yatırımcılar yanlış yönlendirilerek zarar etme potansiyeli bir hayli yüksektir.

Bu yüzden finansal piyasalarda yatırım yapacak olan yatırımcıların bu piyasadaki bilgi düzeylerini en üst seviyeye ulaştırmak zorundadırlar. Yatırımcının öncelikle bizzat bu piyasayı iyi bir şekilde özümseyerek entellektüel finansal bilgi kapasitesini sürekli yukarı taşıması gerekmektedir. Dışarıdan tüyo veya öneri beklemektense, piyasayı iyi öğrenip, bilgiyi para kazandıracak stratejiler üretecek konuma getirmelidir. Kimse altın kasede size öneri sunarak para kazandırmaz. Siz kendiniz piyasayı yenmek için kendinizle mücadele etmek zorundasınız. Bunu başarmak için finansal eğitim düzeyinizi her gün daha üst seviyeye taşımak yine sizin elinizdedir.

Related Post