X

Sürprizlerden Hoşlanmayan Yatımcıların Tercih Etmesi Gereken Yatırım Türleri

Riskleri ile tanınan yatırım araçlarının avantajlarını kullanarak yüksek kazanç elde etmek isteyen yatırımcılar; seçtiği yatırım aracı hakkında eğitimlerini tamamlar, bilgi ve analiz gereksinimini karşılar, risklerden korunarak kazanç sağlayacağı yatırım stratejisini oluştururlar. Bu yatırımcılar, fazla kazancın riski oranını yükselteceğini bilir ve ona göre hareket ederler. Bahsettiğimiz yatırımcı tipinden çok daha farklı düşünen yatırımcılar da mevcut. Bu yatırımcıların görmek istediği en temel şey; güvenli yatırım kazancıdır. Sermayelerini, piyasa dalgalanmalarından fazla etkilenmeyen, uzun araştırmalar ve ani kararlar gerektirmeyen yatırım araçlarına emanet ederler. Amaçları çok kazanmak değil, zarar görmeden kazancı sürekli hale getirmektir. Eğer sizin yatırım mantığınız bu anlattıklarımızla örtüşüyorsa; uzun vadeli, riskleri az olan yatırım araçlarıyla tanışmaya hazırsınız demektir.

Hazine Bonosu

En çok tercih edilen ve en güvenli görülen yatırım çeşididir. Hazine bonolarında, borç alan ve borç veren ilişkisi vardır. Devletin, bir yıldan kısa vadeli olmak kaydıyla döviz veya Türk Lirası cinsinden iç borçlanmaya gitmesidir. Devlet kısa zamanda, fon elde etmek için hazine bonosu satışa çıkarır ve bu bonoları alan yatırımcılar faiz getirisi elde ederler. Devlet güvencesi altında olan bu yatırım çeşidi, vergi avantajlarından da yararlanmanıza olanak verir.

Tahviller

Hazine bonosu ile neredeyse aynı mantığı paylaşan yatırım çeşididir. Hazine bonosunda farkı, daha uzun vadeli olmasıdır. Devlet veya şirketlerin, bir seneden az olmamak kaydıyla verilen borçlanma senetlerinden oluşur. Tahvillerin faiz oranları yüksekse, uzun vade içerisinde faizlerin düşmesiyle kâr elde edilir.

Hisse Senedi

Hisse senedi, uzun vadeli yatırımların en popüler aracıdır. Hisse senedi alınır ve doğru zamanda satırsa, kolayca nakit para akışı sağlanır. Hisse senetleri size çok geniş seçenekler sunar. Aracı kurumlar tarafından yapılan bu yatırım çeşidi orta halli riskler taşıyan yatırım araçları arasında bulunur. Hisse senedinin en avantajlı özelliği ise takas uygulamasına müsait olmasıdır.

Repo

Getirisi en sabit yatırım araçlarının başında repo gelir. Bir menkul kıymetin, belli bir dönem sonunda ilk satıcısı tarafından geri alınmasını öngören bir işlem türüdür. Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde repo, iyi getiri sağlayan, kısa vadeli bir yatırım aracıdır. Enflasyon yüksek olduğu zaman faizler de yüksek olur ve reponun getirisi yükselir.

DİPS Nedir?

Related Post