X

Seçim Sonrası İç Piyasada Olumlu Hava Hakim

02.11.2015

Seçim İle Dolar-TL 2.7570 Seviyesine Çekildi

Seçimin tek başına iktidar ile sonuçlanmasıyla birlikte son 5 aydır süregelen siyasi belirsizlik ortamının ortadan kalkması kur tarafında sert geri çekilmeye neden oldu. Bu noktada dolar geçtiğimiz hafta Cuma gününe göre yaklaşık yüzde 5 değer kaybederek 2.7570 seviyesine kadar geri çekilme kaydetti. İç piyasadaki belirsizlik ortamının ortadan kalkmasıyla birlikte bugün BIST %5’in üzerinde güne primli başladı. Diğer yandan Dolar-TL kotasyonlarında 2.7570 seviyesi sonrasında toparlanma hareketinin gerçekleştiği görülüyor.

Asya Piyasaları Çin Etkisinde

Asya hisseleri Çin’in dev imalat sektörü ve fabrika aktivitesinin ekim ayında yavaşlamasına karşın zor durumda kaldığını gösteren verilere bağlı olarak genellikle ekside seyrediyor. Nikkei Endeksi yüzde 2.17, Hang Seng Endeksi yüzde 0.49, Sydney Borsası yüzde 1.32, Şanghay Borsası ise yüzde 0.02 ekside seyrederken Seul Borsası yüzde 0.19 artıda.

Avrupa’da Gündem Yine Yunanistan

ECB’nin Yunanistan’ın 4 büyük bankası için yaptığı stres testinin sonuçlarını değerlendiren Euro Bölgesi kalıcı kurtarma fonu ESM, stres testlerinin Yunan bankalarını öngörülenden daha az sermayeye ihtiyaçları olabileceğini belirtti. Bu etki nedeniyle EURUSD paritesinde yükseliş yönlü açılış gerçekleşti. Diğer yandan ECB’nin atacağı parasal genişlemeci adımlar piyasalarda önümüzdeki dönemde fiyatlanabilir.

ABD’de ISM Verileri Bekleniyor

ABD tarafında ise endeksler Cuma günü ekside kapanmasa da petrol piyasalarındaki iyileşme ve gevşek para politikası ile ilgili umutların desteğiyle Ekim ayını son 4 yılın en iyi aylık performansıyla tamamladı. Bugün açıklanacak ekonomik datalar arasında Türkiye, Almanya, Fransa ve İngiltere imalat PMI verileri ile ABD ISM imalat PMI verisi öne çıkıyor. ABD’de de FED’in aralık ayında faiz arttırımına gidebileceği beklentileri önümüzdeki dönemde piyasalarda fiyatlanmaya başlayabiir.

Related Post