X

Portföy Çeşitliliği Yatırımcıya Ne Katar?

Portföy, bilinen tabir ile cüzdan demektir. Menkul kıymetler açısından büyük önem taşıyan portföy de menkul kıymetlerden oluşan bir topluluğu ifade etmektedir. Yani yatırımcıların belli bir amacı gerçekleştirmek için sahip oldukları ölçülebilir nitelikler de portföy olarak değerlendirilebilir.

Farklı menkul kıymetlerden ya da yatırım araçlarından çok sayıda portföy oluşturulabilir. Oluşturulan bu portföy çeşitliliği, hisse senedi ve tahvil gibi menkul kıymetlerden bakıldığı zaman oldukça zengin gözükür. Bu tür portföyler oluşturulurken yatırım araçları arasında da karşılaştırmalar yapılabilir. Portföy çeşitliliği bu bağlamda yatırımcıya birçok şey katabilmektedir.

Tahvillerden Oluşan Portföyler

Bu portföyler, parasının güvenini ön planda tutan, yani risk almaktan hoşlanmayan, piyasayı izlerken güçlük çeken tasarruflu yatırım sahiplerinin tercih ettikleri bir portföydür. Farklı şirket ve devlet tahvilleri ile birlikte hazine bonolarından oluşturulan portföy, sahip olduğu düşük risk avantajının yanında kısıtlı bir gelir elde edilmesini sağlar. Ancak unutulmamalı ki, bu portföy çeşidi ile yatırımcılar kendilerini risklerden korumuş olurlar.

Hisse Senetleri Ve Tahvillerden Oluşan Portföyler

Yatırımcılar tarafından en çok kullanılan portföy türüdür. Ekonominin o an içerisinde bulunduğu duruma göre belli oranda hisse senedi, ana para ve tahvil ve türev ürünler arasında paylaştırılmaktadır. Emniyet ve karlılık ikilisi, bu portföyde yer alır. Bu sayede dengeli bir portföy oluşturulmaya çalışılmaktadır. Ekonomi üzerindeki değişiklikler ve gelişmeler, zaman içerisinde farklılık gösterebilmektedir. Piyasada bulunan eğilim ve gelişmeler izlenildiğinde ise bazı zamanlarda tahvillere ve hisse senetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini görürüz. Bu yüzden bu portföy sahipleri, portföylerini, küçük operasyonlar ile genel ekonomiye uydurmaya ve zarar etmemeye çalışır.

Tamamı Hisse Senedinden Oluşan Portföyler

Tamamı hisse senedinden oluşan portföylerin diğer portföylerden farkı, birkaç farklı yatırım aracını değil de sadece hisse senetlerini kapsayan bir durum sunmasıdır. Hisse senetlerini tek başına kullanarak bir portföy oluşturmak isteyen kişinin, elindeki seçenekler bu alanda sınırsız gözükür. Çünkü görülür ki, bu portföylerde her türlü risk düzeyine uygun olarak yatırım yapmak mümkün olacaktır. Hisse senedi ile oluşturulmuş olan portföylerde, yatırımcının tipinin bu karara büyük oranda etkisi vardır. Bu portföylerin oluşturulması için öncelikle piyasanın iyi bir şekilde takip edilmesi gerekir. Ekonominin istikrarlı olduğu dönemlerde başarıyla uygulanan bu portföyler de yatırımcıların en sık yöneldiği alanlardandır.

Related Post