X

Para Yönetiminin Olmazsa Olmaz 7 Kuralı

Yatırım piyasalarında sürekli kazanç sağlayarak ayakta kalmanın sırrı para yönetiminden geçer. Para yönetimi, yatırım işlemlerinizde ne kadar parayı riske atacağınızın yönetimidir. Sürekli zarar eden pozisyonlara sahip olsanız bile, sonraki dönemde bu durumu geri çevirmek için hala bir sermayenizin olması duyabileceğiniz en iyi haberdir. Piyasada kaybetmenize rağmen koruduğunuz sermaye, zorlu dönemlerinizde sizi bekliyor olacaktır.

Büyük avantajlarının yanında riskleri de barındıran yatırım piyasasında, en az işleme giriş stratejisi kadar önemli olan para yönetimi, başarılı bir yatırımın en önemli bileşenlerindendir. Öyle ki iyi yatırımcılar sırlarının para yönetiminde olduğunu daima hatırlatırlar.

  1. Risk Yönetimi

Para yönetimi başka bir anlamda risk yönetimi demektir. Riski yüksek bir sektördesiniz ve tüm bileşenleri göz önünde bulundurup, en kötü senaryoya göre yatırım stratejilerinizi belirlemelisiniz. Basitçe, işlem yaptığınız tüm miktarı riske atmak yerine, riske atacağınız maksimum miktarını, mesela sermayenizin % 5’i, şeklinde belirlemelisiniz. Belirleyeceğiniz yüzdeler, tamamen kayıpta olsanız bile hayatınızı etkileyemeyecek miktarlar olmalıdır.

  1. Farklı Varlıklara Yatırım

Tek yönde bir risk almak yerine yatırım varlıklarınızı çeşitlendirerek riski paylaştırmayı seçebilirsiniz. Böylelikle tek bir varlığın sizi zarara sokmasını önlemiş olursunuz. Tek bir finansal araç yerine farklı araçlara yatırım ile işin keyfini daha çok çıkarabilir, zamanla en iyi bildiğiniz alanlara yönlenebilirsiniz.

  1. Sermayenizi Koruyun

Yüksek karlara ulaşma hayaliyle sermayenizin tümünü riske atmayın. Kazanma potansiyeliniz olan rakamlar ne kadar iddialı olursa olsun, yapacağınız hatalı işlemlerin ardından kaybınız da o kadar iddialı olur. Sermayenizin tümünü riske etmeniz durumunda tek hatalı kararda ikinci bir şansınız olmayacaktır.

Elbette ki, bazı yatırımcılar daha büyük oynamayı sevse de, karakterinizdeki bu farklılıkları riske atmayı göze aldığınız paranın yüzdesi ile gösterebilirsiniz.

  1. Zararı Kontrolde Tutma

Yatırım araçlarındaki anlık fiyat değişimlerinin kontrol altına alınması, risklerin sınırlandırılması demektir. “Zarar durdur/kar al” şeklindeki emir türleri fiyatların hızlı dalgalanmalarından sert darbeler almanızı önler.

  1. Duygu Kontrolü

Piyasada yatırımcıların çelik gibi bir bünyeye sahip olmaları gerekir. Zira, havada uçuşan rakamların çok fazla heyecanlandırdığı yatırımcı bünyeler, anlık hareketlerden çok fazla etkilenir ve kontrolsüz müdahalelerde bulunabilir. Özellikle, kaybeden pozisyonlarda tüm hareketler soğuk kanlılıkla yapılmalı. Karar vermenin zor olduğu böyle durumlarda “zarar durdur” emri en büyük yardımcınız olacaktır.

  1. İşlem Kaydı

Yatırımlarınızda yaptığınız her işlemi kaydetmelisiniz. Oluşturacağınız işlem kayıtları, zihninizin unuttuğu tüm ayrıntıları size tekrar hatırlatacaktır.

  1. Kendi Yönteminizi Belirleyin

Piyasalarla elle tutulur bir deneyime kavuştuktan sonra artık oyunun kurallarını kendiniz belirleyebilirsiniz. Çünkü kendinizi en iyi yine kendiniz tanırsınız.

Duygularınıza yenik düşmemek adına piyasada hangi durumlarda ne tür işlemler yapacağınıza, hangi para yönetim stratejilerini izleyeceğinize karar verin ve bu durumlar için metodolojiler geliştirin ve bu metotlara daima sadık kalın. Unutmayın, istikrar ve disiplin daima kazanır.

Related Post