X

Piyasalarda Petrol Baskısı Sürüyor

Çin ekonomisindeki zayıf seyrin petrol talebini düşüreceği beklentisi ve İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması sonrasında İran’ın piyasaya geri dönmesi ile petrol arzının artacağı beklentileri petroldeki düşüşü derinleştiren ana faktörler olarak öne çıkıyor. Ham petrolün 27 $ seviyelerine kadar düşmüş olması petrol ihraç eden ülke ekonomileri üzerinde baskı oluştururken Türkiye gibi petrol ithalatçısı konumundaki ülkelere olumlu yansıyor. Aynı zamanda petroldeki düşüş, küresel bazda kriz fiyatlamalarında da etkili oluyor. Ocak ayı başından itibaren petroldeki düşüşün hız kazanması ile birlikte altın fiyatının ve Japon Yeninin değer kazandığı görülüyor. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvillerine de talep artıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri artan talep ile birlikte 2 seviyesinin altına kadar düşmüş durumda.

Gelişen Ülkelerde Tedirginlik Artıyor

Petroldeki düşüş yalnızca petrol ihraç eden ülkeleri değil tüm piyasaları etkilemekte. Deflasyon ile mücadele eden ABD ve Avrupa ekonomileri, düşen petrol fiyatları ile birlikte enflasyonu yükseltebilmek konusunda daha da zorlanır hale geldi. ECB Başkanı Draghi’nin bugün gerçekleştirdiği basın konferansında, 2016 yılına ilişkin petrol fiyatlarında geri çekilmenin süreceğine işaret etmesini vurgulaması bu konudaki endişelerini ortaya koymakta. Ayrıca Draghi’nin küresel ekonomik zayıflıktan olumsuz etkilenen gelişen ülkelerin Euro Bölgesindeki toparlanmayı sekteye uğrattını vurgulaması da ilerleyen süreçte parasal genişlemeye ilişkin ek bir adım atılacağı sinyali verdi.

İçeride Ne Oluyor?

İç piyasaya baktığımızda, petroldeki düşüşün devam etmesinden dolayı yeni yılın başından bu yana gelişen ülke piyasalarında etkili olan satışlara karşılık daha ılımlı fiyatlamalar gerçekleşirken hafta içerisinde TCMB’nin faiz oranlarını düşük seviyede bırakmaya devam etmesi ve ilerleyen süreçte bu politikasının devam edebileceği beklentisi yaratması Türk Lirası üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu doğrultuda dolar/TL zirveye yakın seviyelerde işlem görmeye devam ediyor. Aynı zamanda BIST-100 endeksindeki satışların da derinleştiği görülüyor. Endeks bugün itibariyle 70000 psikolojik desteği altında 69050 seviyelerinde fiyatlanıyor. Endeksin 70000 seviyesi altında bulunmaya devam etmesi durumunda satışların derinleşeceğini görebiliriz.

Related Post