X

Piyasalarda Kritik Hafta

Küresel piyasalarda bu hafta volatilite oldukça artabilir. Başta Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve ABD tarım dışı istihdam değişimi verileri olmak üzere yoğun haber akışı ve veri takvimi uluslararası piyasalarda etkili olacak. Kritik veriler öncesinde dolar endeksinde hareketlenmenin arttığı görülüyor.

Bu doğrultuda haftanın ilk günü dolar endeksi 100.30 seviyesini aşarak 2015 yılı mart ayından bu yana en yüksek seviyeyi test etmiş oldu. Dolar endeksindeki yükseliş ile birlikte baskılanan altın fiyatı da içinde bulunduğumuz hafta içerisinde 1053 seviyesini test ederek yaklaşık olarak son 6 yılın en düşük seviyesini görmüş oldu. Dolar endeksinin bu denli yükselişinde geçtiğimiz hafta beklentiler dahilinde gerçekleşen ABD büyüme oranı verisi ile kasım ayına ilişkin ABD ekonomik verilerinin bu hafta içerisinde açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin beklentilerini kuvvetlendirmesi etkili oldu. Bunun yanısıra son dönemde FOMC üyelerinin genel görüşünün aralık ayında faiz oranlarında artışa gidilmesi yönünde olması ve 15-16 aralık tarihinde gerçekleşecek olan FOMC toplantısına kısa bir süre kalmış olması da piyasalarda dolar lehine fiyatlamaların gerçekleşmesinde etkili oluyor.

Avrupa’da Gözler ECB’ye Çevrildi

Avrupa tarafında da Perşembe günü açıklanacak olan ECB faiz kararı başta euro olmak üzere tüm para birimleri üzerinde etkili olabilir. Son dönemde özellikle ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları ve ECB’nin ekonomik aktivitedeki toparlanmanın istenilen seviyede olmadığı görüşüne sahip olması nedeniyle piyasa beklentisi Perşembe günü gerçekleşecek faiz kararında genişlemeci politikanın devam edeceği yönünde oluşmuş durumda. Genişlemeci beklentilerin ağırlık kazanması da EURUSD paritesinde satış baskısını artırarak faiz kararı öncesinde 1.05’li seviyelerin test edilmesine neden oldu. Bu doğrultuda ECB’den piyasa beklentisi dahilinde bir karar çıkmaması durumunda veya genişlemeci politikanın derecesinin piyasa beklentisinden düşük kalması durumunda EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareketin gerçekleşebileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.

İçeride Gündem Rusya ve Suriye

İç piyasaya baktığımızda ise Suriye sınırında yaşananlar ve buna bağlı olarak Rusya ile Türkiye arasındaki geriliminin geçen hafta sonuna kadar devam etmesi ile geçtiğimiz hafta döviz kurları ve faizler yükseldi, BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 6,25 değer kaybetti. İçinde bulunduğumuz hafta içerisindeki fiyatlamalar değerlendirildiğinde geçtiğimiz haftaya kıyasla daha ılımlı fiyatlamaların gerçekleştiği görülüyor. BIST-100 endeksinde haftanın ilk iki günü hafif alıcılı seyir izlenirken Dolar/TL paritesinde de geri çekilmenin etkili olduğu görülüyor. Bu doğrultuda 2.90 seviyesi altında fiyatlanan Dolar/TL paritesinde ECB beklentilerinin de etkisi ile birlikte 2.85’li seviyelere kadar geri çekilme görmemiz mümkün görülüyor.

Related Post