X

Piyasalarda FED Beklentileri Ağır Basıyor

Uluslararası piyasalarda FED’in faiz artırım ihtimali arttıkça ve özellikle Haziran ayına yaklaşıldıkça fiyatlamaların daha tedirgin bir hale büründüğü görülüyor. Şubat ayından bu yana ralli yapan hisse senetleri fiyatlarında bu hafta açıklanacak olan FED faiz kararı öncesi yükseliş sona erdi. Her ne kadar FED’den bu hafta bir faiz artırımı beklenmiyor olsa da özellikle Haziran ayı için gelebilecek sinyaller piyasaların odak noktası olmuş durumda.

Dolara Talep Artıyor

FED faiz kararı öncesinde doların gelişen ve gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazancını artırdığını görüyoruz. EURUSD paritesi Nisan ayı içerisinde 1.1450 seviyelerine kadar yükseliş gerçekleştirmiş olsa da ağır basan FED beklentileri sonucunda tekrardan 1.12 seviyesine geri çekildi. Değerli metalde de doların gücü ağır basıyor. Küresel endişeler ve FED’in güvercin tutumundan destek alan altın fiyatı Nisan ayı içerisinde 1284 dolara kadar yükseliş gerçekleştirmişti. FOMC üyelerinin 2016 yılı içerisinde faiz artırımı beklentilerini ateşlemesi sonrasında altın fiyatında sert geri çekilme yaşandı. Geçtiğimiz hafta 1206 dolara kadar düşüş gösteren değerli metal içinde bulunduğumuz haftada 1230 dolar civarında fiyatlanmaya devam ediyor. Bununla birlikte altında satış baskısı devam edebilir.

Japon Yenine Talep Azaldı

Nisan ayında dikkat çeken bir diğer para birimi Japon Yeni oldu. FED’in güvercin tutumu ve Japonya Merkez Bankası’nın, değer kazanan Japon yeninden endişeli olmadığı izlenimi yaratması sonucunda USDJPY paritesi 107.50 seviyesine kadar düşüş gerçekleştirmişti. Fakat düşüş uzun sürmedi. Bu hafta açıklanacak FED faiz kararının yanı sıra Japonya Merkez Bankası’ndan da faiz kararı açıklanacak olması Japon Yeninin tekrardan değer kaybetmesine neden oldu. Kuvvetli olmamakla birlikte ekonomistlerin bir kısmı Japonya Merkez Bankası’nın teşvikleri artıracağı yönünde beklenti oluşturmuş durumda. Bu da hem doların değer kazanmasına hem de Japon Yeni talebinin azalmasına neden oluyor. Bugün itibarıyla 111 seviyesi üzerinde fiyatlanan USDJPY paritesinde 110.90 seviyesi üzerinde tutunmanın gerçekleşmesi durumunda alımların artması beklenebilir.

ABD ve Japonya faiz kararları ile volatilitenin bir hayli artabileceği bu hafta dolar lehine fiyatlamaların devamı gelebilecekmiş gibi görülüyor. FED’den faiz artırımı beklenmese de 2016 yılı içerisinde gelebilecek faiz artırımlarının zamanlaması konusunda önemli ipuçları gelebilir. Toplantıdan faiz artırımı için Haziran ayının işaret edilmesi durumunda Mayıs ayı boyunca dolar lehine fiyatlamalar devam edecektir. Aynı zamanda Japonya’nın da Japon Yeninin değerini düşürmeye yönelik adım atması durumunda USDJPY paritesinde de tekrardan 120’li seviyeler gündeme gelebilir.

 

Related Post