X

Piyasalar FED’i Bekliyor

28.10.2015

FED Öncesi Piyasalar Sakin

FED faiz kararı öncesinde emtia fiyatlarındaki geri çekilmenin hız kazanması Asya piyasalarının ekside seyretmesine neden olurken teşvik beklentilerinin ağırlık kazandığı Japonya tarafında pozitif seyrin izlendiği görülüyor. ABD tarafında ise düşen enerji fiyatlarının enflasyon oranı üzerinde baskı oluşturması ve son dönemdeki ABD ekonomik verilerinin zayıf seyretmesinin büyüme kaynaklı endişeleri artırmasıyla birlikte faiz kararı öncesinde eksi kapanış gerçekleşti. Dow Jones günü yüzde 0.24, S&P 500 yüzde 0.26 ve Nasdaq yüzde 0.09 ekside tamamladı.

FED Beklentileri Neler?

Bugün açıklanacak olan FED Faiz Kararı ve FOMC açıklamaları piyasalarda beklenen hareketliliği yaratmayabilir. Genel olarak bakıldığında geçtiğimiz ay açıklanan ABD verilerinin beklentileri karşılayamadığı görülüyor. Özellikle FED’in odaklanmış olduğu istihdam ve enflasyon rakamları beklentilerin çok altında kaldı. FED’in dikkat ettiği diğer bir konu ise küresel konjonktür de yaşanan değişimler olması beklenebilir. Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme yapılacağına ilişkin açıklamaları ve Çin’in faiz indirimi sonrası FED’in faiz arttırımı için bir süre daha bekle ve gör politikasını devam ettirmesi beklenebilir. Aynı zamanda FED’in tutanaklarda değişiklik yapmama olasılığı çok daha yüksek bir olasılık olarak öne çıkıyor.

 

Türkiye Seçime Kilitlendi

İç piyasada seçimlere günler kala borsa tarafında satışların ağırlık kazandığı görülüyor. BIST-100 dün gelen satışlarla günü 78662 puanda yüzde 0.76 ekside tamamladı. Kur tarafında da hafta sonunda gerçekleşecek olan seçim ve FED’in bugün sonuçlarını açıklayacağı faiz kararı öncesinde gelişmekte olan ülkelere paralel olarak önceki günkü aşağı yönlü seyrin ardından dün yukarı yönlü bir seyir izlendi.

Dolar-TL ise 2.90 seviyesini bırakmıyor. Seçimlerden çıkacak sonuçlara göre yön bulacak parite için 2.9170 ve 2.8580 bandının kırılması bekleniyor. Bir süredir geniş bant aralığında hareket eden paritenin seçimler sonrası trend hareketine başlaması beklenebilir.

Related Post