X

Petrol Fiyatları Piyasalara Yön Vermeye Devam Ediyor

22.02.2016

Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Yellen’ın küresel piyasalardaki aşağı yönlü risklere dikkat çekmesi sonrasında bu hafta içerisinde FED ve ECB’den gelen Ocak ayı toplantı tutanaklarında da küresel ekonomideki zayıflığa dikkat çekilmesi piyasalarda risk iştahını tekrardan kabartmıştı. Bu doğrultuda dolar gelişen ülke para birimleri karşısında değer kaybederken borsalarda da etkili olmuştu.

Piyasalardaki toparlanmada merkez bankalarının para politikası duruşlarının yanı sıra petrolün de tekrardan 30$ seviyesinin üzerine çıkarak yukarı yönlü istekli hareketleri etkili oldu. Brent petrol dün ABD petrol stokları verisi öncesinde 36$ direncine kadar yükselmişti. Aynı şekilde Batı Teksas tipi ham petrolde 32$ seviyesini test etmişti. ABD ham petrol stokları verisinin geçtiğimiz haftaya kıyasla yükselmiş olmasıyla birlikte petrol fiyatlarında geri çekilme etkili oldu. Brent petrol 33.70 seviyesine kadar geri çekilirken Batı Teksas tipi ham petrol 30$’a kadar çekildi.

Petroldeki Düşüş Piyasalara Olumsuz Yansıdı

Petroldeki düşüş ile birlikte dün ABD piyasalarında negatif kapanış gerçekleşti. Dow Jones dünü yüzde 0.25, S&P 500 yüzde 0.47, Nasdaq ise yüzde 1.03 ekside tamamladı. ABD borsalarındaki satışlarla birlikte hisselerden çıkan sermaye altına yöneldi. Altın fiyatı 1240 dolara kadar yükseldi. Dünkü ABD borsalarındaki satışlara paralel olarak bugün de Asya piyasalarında satış baskısı hakim oldu. Aynı şekilde gelişen ülke ekonomilerinde de ibre aşağıya çevrildi. Hafta başından bu yana gelişen ülke para birimleri karşısında değer kaybeden dolar bugün itibariyle yükselişe geçti.

İç piyasada Suriye’ye ilişkin kaygıların yanı sıra Ankara’da önceki akşam meydana gelen bombalı saldırının ardından artan güvenlik endişelerinin hisse senetleri piyasası üzerinde yarattığı baskıya rağmen dün artan küresel risk iştahı ve iyimserlik BIST-100’de yükselişi getirmişti. Bugün ise endeks, yurt dışı fiyatlamalara paralel olarak yüzde 1’e yakın negatif bölgede bulunuyor. Dolar/TL paritesi ise 2.9640 desteği üzerinde yukarı yönlü isteğini koruyor.

Related Post