X

Pamuk Fiyatını Etkileyen Faktörler – Pamuk Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

İnsanlar tarafından tarımına başlanıldığı tarih çok eski dönemlere rastlayan pamuk, lifi işlenen ilk bitkidir. Pamuğun dünyadaki merkezi Hindistan’da pamuk tarımının en az 5.000 yıl önce yapıldığı, kumaş dokumasında kullanılmasının da M.Ö. 3.000 yılına rastladığı arkeolojik kazılarda belirlenmiştir.

Pamuk Özellikleri ve Türleri

Pamuk, değişik kullanım alanlarıyla birlikte dünyada tarım, sanayi ve ticaret sektörlerinin önemli endüstriyel ürünüdür. Pamuk bitkisi kök, sap, yaprak, çiçek ve tohumdan oluşmaktadır. Hem lifi hem de yağı için yetiştirilen pamuğun lifleri sanayinin temel ham maddesidir.

Pamuk, tekstilden, film malzemelerinin yapımına kadar 50 farklı sanayi kolunun ham maddesini meydana getiren en önemli tarımsal ürünlerdendir. Pamuk sahip olduğu özellikleri nedeni ile stratejik bir ürün olup uluslararası ticaret de yeri büyüktür. Ana memleketi Hindistan olmakla beraber Çin lider üreticidir. Tropikal, sıcak ve yağışlı iklim seven pamuk, en çok Çin, Hindistan, Amerika, Pakistan ve Brezilya’da yetiştirilir.

Pamuğun Kullanıldığı Alanlar

İplikçilikteki klasik kullanışı dışında pamuğun kimya sanayisinde, yağ sanayisinde ve suni tekstil maddeleri yapımında geniş bir kullanım alanı vardır. Bunun sebebi saf bir selüloz kaynağı olmasıdır. Ayrıca taranmış halde hidrofil pamuk olarak tedavi maksadıyla da kullanılır. Pamuğun küspesi ise hayvan besiciliğinde kullanılmaktadır.

Pamuk Fiyatını Etkileyen Faktörler

Çin, sadece pamuk üretiminde değil aynı zamanda pamuk talebinde de ilk sırada yer alır. Dolayısıyla pamuk yatırımcılarının Çin’deki gelişmeleri yakından takip etmesi gerekir. Aynı zamanda Uluslararası Pamuk Danışma Kurul raporları da incelenmelidir. ABD’nin de önemli üreticiler arasında yer aldığı sektörde polyester gibi sentetik elyaflar önemli bir rekabet gücü yaratmaktadır. Polyester sentetiğin talebinin artması pamuk fiyatlarını etkilemektedir.

Pamuk fiyatlarını etkileyen diğer ana unsurlar arasında ise tüm tarım ürününde olduğu gibi iklim koşulları, rekolte, hükûmet uygulamaları, arz ve talep dengesi olmaktadır. Endüstriyel ürün olması sebebiyle küresel pamuk ticareti çok güçlü bir ticaret ağına sahiptir. Türev piyasalarda da ilginin yüksek olduğu pamuk ürününe, kâr amaçlı amaçlı işlemler yoğun şekilde gerçekleşmektedir.

Siz de pamuk yatırımcısı olarak VİOP ya da Forex Piyasalarında alım ya da satım yönlü işlemlerinizi, kaldıraç etkisiyle gerçekleştirebilirsiniz.

Related Post