X

Küresel Risk İştahı Artıyor

04.11.2015

Petrol Fiyatlarındaki Artış Risk Alma İştahını Arttırdı

Petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte küresel bazda risk iştahında artış yaşandı. Asya borsaları yükselen enerji fiyatlarından destek alarak yükselişe geçti. Sabah saatleri itibariyle Nikkei Endeksi yüzde 2.42, Hang Seng Endeksi yüzde 3.19, Sydney Borsası yüzde 0.47, Şanghay Borsası yüzde 2.58 ve Seul Borsası yüzde 0.12 artıda seyrediyor. İçeride Dolar-TL kotasyonlarındaki düşüş ve genel olarak borsalarda yaşanan yükseliş gün içerisinde endekse de yükseliş olarak yansıyabilir.

ABD’den Tarımdışı Öncesi Öncü VeriABD tarafında da risk iştahındaki yükselişe paralel olarak endeksler yükselişle kapandı. Dow Jones günü yüzde 0.50 artıda kapatırken S&P 500 yüzde 0.27 ve Nasdaq yüzde 0.35 artıda kapattı. FED’in Aralık ayında faiz arttırabileceği beklentileri piyasalarda fiyatlanmaya başladı. Dolar Endeksi’nde yaşanan yükseliş hareketi önümüzdeki dönemde de devam edebilir. Bu da beklentilerin dolar lehine gelişebileceğinin bir göstergesi olmaya devam edecektir. Diğer yandan bugün ABD’de açıklanacak olan ADP Tarımdışı İstihdam verisi yakından takip edilecek. Cuma günü açıklanacak olan Tarımdışı İstihdam verisinin öncüsü kabul edilen veride beklentiler bir önceki aya göre azalacağı yönünde.

İç Piyasada Dolar-TL Duruldu

İç piyasada da dün dolar endeksindeki yükseliş ve hükümet tarafından yapılan başkanlık sistemiyle ilgili açıklamaların yatırımcı algısını olumsuz etkilemesiyle kur tarafında yükseliş gerçekleşti. Kurdaki yükselişe paralel olarak BIST 100 endeksi de yüzde 0.93 kayıpla kapandı. Bugün ise dün yaşanan yükseliş yerini yeniden düşüş trendine bıraktı. Dolar-TL’de yaşanan hareketlilik gün içerisinde gelecek olan siyasi ve ekonomik haberlerin etkisi ile birlikte yeniden artabilir.

Veri Akışı Açısından Yoğun Bir Gün

Bugün açıklanacak ekonomik datalar arasında Euro Bölgesi, İngiltere, Almanya ve ABD hizmet PMI, ABD ISM imalat dışı PMI verileri öne çıkıyor. Bugün ayrıca ECB Başkanı Draghi ve FED Başkanı Yellen konuşmaları takip edilecek.

Related Post