X

Herkes Yatırım Yapabilir mi?

Yatırım Dünyası çok geniş yelpazede ki yatırımcıların katılım gösterdiği bir buluşma noktasıdır. Günümüz yatırım dünyasının yatırım araçları hiç bir zaman olmadığı kadar çok çeşitlidir. Bu çeşitlilik ise tamamen günümüz ticaretinin ve ekonomilerinin ihtiyaçlarının karşılanması sebebiyle artarak çoğalmaya devam etmektedir.

Elbette herkes bir yatırımcı adayıdır ve herkes birer yatırımcı olabilir. Elinizdeki en ufak tasarrufu bile bir yatırım ürünü ile değerlendirdiğiniz an yatırımcı olmuş sayılırsınız. Tasarruflarınız ister küçük olsun ister büyük olsun, bilinçli yatırımcı olmak her şeyden daha önemlidir. Yatırım araçlarının artmasıyla birlikte her alanda yüzlerce yatırım ürününe kolayca ulaşabilmekteyiz. Özellikle son 20 yıldır teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte mobil kullanımın artmasıyla birlikte yatırım ürünlerine ulaşma imkanı artık sadece saniyelerinizi almaktadır.

Yatırım dünyasına adım atarken yatırımcı adayları mutlaka yatırım yapacağı ürünü çok iyi tanımalıdır. Yatırım ürününün bulunduğu yatırım piyasasının avantajlarıyla birlikte dezavantajlarını, risk-getiri analizlerini profesyoneller ve uzmanlardan danışmanlık alarak ilerlemelidir. Yatırımcı adayları öncelikle yatırım yapmadan önce temel ihtiyacını belirlemeli ve ona göre yatırım tercihini kullanmalıdır. Örneğin ihracat yapan bir tekstilcinin her ne kadar kur riski için Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası işlemlerinde EURTRY veya USDTRY döviz kontratlarını kullanarak işlem yapması ticari riskini azaltabileceği gibi, tamamen tasarruflarını spekülatif amaçlı hisse senedi piyasasında al-sat yapan bir trader içinde piyasa o kadar risk taşımaktadır. İster opsiyon piyasasında işlem yapan bir finansal profesyonel olun, ister hasat edeceğiniz pamuk ürününüze karşılık finansal piyasalarda ki emtia borsasında hedge amaçlı işlem yapan bir çiftçi olun, tüm ürünler bir amaca  ve bir ihtiyacın giderilmesi için  oluşturulmuştur. Yatırımcının finansal piyasalarda işlem yaparken ki ilk amacı temel ihtiyacını karşılamak olmalıdır.

Bu yüzden yatırımcıların ilk olarak yatırım profillerini çok iyi belirlemeleri gerekmektedir. Yatırımcı, temel ihtiyacı olan yatırım aracını ve yatırım ürününü belirlemesi ile birlikte risk-getiri hedeflerini iyi bir şekilde saptaması gerekmektedir. Piyasa risklerini iyi derecede belirleyemeyen yatırımcılar kazançtan daha  ziyade piyasada zarar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Yatırım ürünlerinin risk derecelerini iyi bir şekilde saptayan yatırımcıların risk alma eğilimlerini takiben risk yönetimi gibi konular hakkında da önemli bilgiler edinmesi gerekmektedir.

Yatırımcının yaşı ise bir diğer önemli konuların başında gelmektedir. Yaş ilerledikçe insanların risk alma iştahları düşmeye başlar. Özellikle 55 yaş ve üzerindeki yatırımcıların genellikle çok az riskli tahvil-bono gibi ürünleri tercih ettiği hatta en basiti sadece mevduat hesabı ile sabit bir faiz getirisine razı oldukları görülür. Genç yaştaki yatırımcıların ise risk iştahı daha yüksektir. Riskli yatırımların kazanç potansiyeli her zaman daha fazladır. Özellikle son yıllarda büyük gelişim gösteren Türev Ürünler ile birlikte az teminat ile yüksek pozisyon almaya olanak sağlayan kaldıraç sistemi ile yaş grubu kısmen 20-40 aralığında olan kesim yüksek risk-getiri eğrisi olan yatırım ürünlerini tercih etmektedir. Orta yaş grubu insanların ise daha ziyade hisse senedi ve fon ağırlıklı portföyler ile yatırım yaptıkları gözlemlenmektedir.

Dolayısıyla birikimlerini finansal piyasalarda değerlendirmek isteyen her yatırımcı adayı için seçenek oldukça bol ancak, profilinizi iyi bir şekilde belirledikten sonra risk-getiri anlayışınız ile yatırım ürünlerini mutlaka kategorize etmeniz gerekmektedir. Bilginiz olmayan bir üründe işlem yapmanız tasarruflarınızın erimesine neden olabilir. İşlem yapmak istediğiniz ürün ile ilgili mutlaka detaylı bilgiye sahibi olun. Finansal piyasalarda birikimlerinize değer katmak bir o kadar kolay gibi gözükse de, uzun vade de sürekli getiri sağlamak isten yatırımcıların çok sağlam bir yatırım psikolojisine sahip olmaları gerekmektedir. Bu tip konularda sürekli kendinizi geliştirmeniz en birincil hedefiniz olması gerekmektedir.

Related Post