X

Gençler için Para Kazanma ve Biriktirme Yöntemleri

Ergenliğe geçişle birlikte para harcama ve para kazanma algısı da bir anda açılmaya başlar. Aniden daha çok paraya ihtiyacımız olduğunun farkına varırız. İster bilgisayar olsun ister araba veya en son çıkan akıllı telefon olsun, genç birinin her zaman dikkatini çeken ve sahip olmak istediği bir şeyler vardır. Ancak bunun için gerekli olan para nereden bulunur? Sorunun cevabı önemli ölçüde tasarruf ve harcama alışkanlıklarımızda yatar.

100 Amerikan Doları banknotlarından resmine aşina olduğumuz Benjamin Franklin’in “Tasarruf edilen bir Cent, kazanılmış bir Cent’tir” sözü gerçekten hiç de uzak değil. Almak istediğimiz pahalı bir şeye odaklanıp tasarruf ettiğimizde, aslında ihtiyaç duymadığımız, küçük ve gereksiz şeylere para harcamadığımızı görürüz. Az miktarlarla yapılan birikimler, ilk başta küçük bir yatırım gibi gözükse de, biriktirildiği zaman toplamda büyük bir rakam ortaya çıkar.

Nelere Dikkat Etmeli?

  • Borçlanmaktan kaçının. Kredi kartlarından uzak durun. Bütçenizi aşan şeylere sahip olabilme fikri ilk başlarda cazip gelebilir, ancak her zaman baş ağrısı yaratan ekstreler ve ödeme sıkıntıları gibi sonuçlar doğurur.
  • Alışveriş yaparken kendinize şu soruları sorun: “Alacağım şey kullanışlı mı?”, “Bir yıl sonra bunu halen kullanacak mıyım?”, “Bunu satın almadan da yaşayabilir miyim?”
  • Mümkünse bir süre bekleyin. Aceleye getirilmiş alışverişler genellikle pişmanlık yaratır. Birkaç gün veya birkaç hafta sonra almış olduğunuz şeye ilginizi yitirebilirsiniz. Alacaksanız mümkün mertebe indirime girmesini bekleyin, hiçbir şeyi liste fiyatına almamaya bakın.
  • Fiyatları karşılaştırın. Özellikle pahalı alışverişlerden önce internette ve değişik mağazaları gezip bizzat fiyat araştırması yapın. İkinci el almaktan çekinmeyin.
  • Cüzdanınızda fazla para bulundurmayın. Bankaya yatırın veya evde güvenli bir yerde saklayın. Paranız üstünüzde değilse, onu harcayamazsınız.

Diğer yandan şu da bir gerçek ki, ancak paranız varsa tasarruf edebilirsiniz. O halde nasıl para kazanacağımızı da bilmemiz gerekir.

 

Para Kazanma Yolları

  1. Yeteneklerinizi kullanın

Yeteneklerinizi tanıyın ve onları kazanca dönüştürün. Bir enstrüman mı çalıyorsunuz? O zaman birilerine ders verebilirsiniz. Çocuklarla iyi mi anlaşıyorsunuz? Çocuk bakıcılığı yapabilirsiniz. PHP ve HTML alanında bilginiz mi var? Web ve grafik tasarım alanında çalışabilirsiniz. Siz yeter ki girişimci ruhunuzu canlandırın. Çevrenizde her yetenek ve herkes için yeterince fırsat var!

  1. Staj yapın

İster ücretli, ister ücretsiz olsun, stajlar hem yeteneğinizi geliştirip tecrübe kazanmanızda hem de piyasayı tanımanız açısından faydalıdır. Özgeçmişinizde yer alan bir staj, iş başvurularınızda da olumlu sonuç almanıza yardımcı olur.

  1. Yarışmalara katılın

Düşünebileceğiniz her alanda yarışmalar düzenlenmektedir. Bir yarışmada kazanacağınız ödül hem kendi tanıtımınız hem de özgeçmişinize katacakları açısından çok faydalıdır.

Related Post