X

Dünyanın En Gelişmiş Ülkeleri

Dünya’nın en gelişmiş ülkelerine ilişkin bir sıralama yapılacağı düşünüldüğünde hemen hemen herkesin aklına ekonomik açıdan ülkelerin sıralandığı bir liste gelmektedir. Ancak gelişmişlik ekonomi literatürü içerisinde ekonomik olarak büyümenin yanı sıra yaşam koşullarını da içeren çeşitli parametrelerle bir arada değerlendirilerek ülkelerin sıralandığı bir liste vermektedir. Burada ülkenin genel olarak eğitim, sağlık başta olmak üzere farklı gelişmişlik endeksleri içinde çok farklı özellikleri ile bir arada değerlendirilerek Dünya sıralamasındaki konumunun tespit edilmesine yönelik olarak sıralamalar yapılmaktadır. İçerisinde cinsiyet ayrımcılığından çevre kalitesine, politik kararlılık ve istikrardan iş güvenliğine, yaşam standartlarından okullaşma oranına kadar çok sayıda göstergeyi içinde barındıran endekslerle bir sıralama hazırlanmaktadır.

ÜCRETSİZ DEMO YATIRIM HESABI
100.000$ Sanal Bakiye ile Gerçek Piyasa Koşullarında Yatırıma Başlayın

Yaşam Kalitesine Göre Ülkelerin Sıralaması

Gelişmişlik düzeyi hakkında gerçeğe en yakın bilgiyi veren endekslerin başında yaşam kalitesinin hesaplanmasına yönelik çalışmalar gelmektedir. Ekonomik tabana da sahip olan bu sıralama dünyanın en gelişmiş ülkeleri içerisinde zirvedeki konumunu her geçen gün daha da sağlamlaştıran Norveç’le başlamaktadır. Tipik bir Kuzey Avrupa ülkesi olarak listenin üst konumlarındaki yerini sürekli koruyan Norveç özellikle adalet ve güvenlikteki başarısı ile bu sıraya sahip oluyor. Yine güvenli bir ülke olması ile Avustralya bu sıralamayı takip ederken kişi başına düşen gelirde 32 bin doları geçen rakamıyla İsviçre sıralamanın en parlayan ülkelerinden biri oluyor.

Üst Sıralar için Hangi Alanda Gelişmek Gerekiyor?

Gelişmişlik sırasında üst sıralarda yer alan Norveç, İsviçre ve Avustralya gibi yerler ve listenin devamındaki ülkelere bakıldığında gelişmişliğin daha çok eğitim, iş hakları, çalışma süreleri, kişi başına gelir ve güvenli bir yaşama sahip olma kriterlerine göre belirlendiği görülüyor. Kişi başına geliri oldukları yüksek olan ve sosyal haklar itibarıyla ün kazanan Hollanda gelişmiş ülkeler sıralaması içinde en iyi ülkelerden biri oluyor. Her ne kadar gelir dağılımı konusunda eşitlik elde edememiş olsa da ABD 38 bin doları bulan kişi başına net geliriyle listedeki yerini üst sıralarda tutmayı başarıyor. Almanya, Yeni Zelanda, Kanada, Singapur, Danimarka, İzlanda, Güney Kore, İngiltere gibi ülkelerin takip ettiği listede Türkiye farklı endekslerde yaklaşık 70. sıralarda yer buluyor.

Related Post