X

Gayrimenkul mü? Mevduat mı? Finans Piyasaları mı?

İnsanlar kazançlarını korumak ve kendilerine ek gelir sağlamak için birçok yatırım aracını kullanırlar. Ülkemizde en çok rağbet gören yatırım ise genellikle gayrimenkul veya bir bankada vadeli mevduat hesap seçeneğidir. Borsa , forex ve viop tarafında yatırım yapmak risk unsurları içerdiği için ve işlemlerin nasıl yapıldığını konusunda çok bilgi sahip olunmadığı için yatırımcılar bu yatırım kolunu genelde en son sırada tutar.

Yatırımın amacı paranıza değer kazandırmak , kendinize bir ek gelir getirmek ve en önemlisi de istediğiniz anda nakit ihtiyacınızı karşılayabilmektir. Yatırım yaparken bu üç temel unsurun kesiştiğine dikkat etmelisiniz.

Gayrimenkul

Gayrimenkul

Geleneksel yatırım araçlarından biri olan gayrimenkulde son yıllarda inşaat sektöründeki hızlı büyüme ve bankaların kredi olanaklarını kolaylaştırması sonrasında büyük bir  artış oldu. Ancak kazancınızı korumak ya da ek gelir sağlamak için gayrimenkule yatırım yaparsanız bazen istediğiniz verimi alamazsınız. Bir gayrimenkul almak için belli bir miktar para biriktirmeniz gerekebilir. Bu parayı kenara koyduğunuz süre içerisinde paranız enflasyon karşısında sürekli değer kaybedecek ve sizin hedefinizdeki miktara ulaşma yolunuzu uzatacaktır. Birikiminizi yaptınız ve diyelim ki bir gayrimenkul almaya karar verdiniz. Eğer siz aylık gelirinizin yanında ihtiyaçlarınızı karşılamak için ek gelir elde etmek istiyorsanız gayrimenkul yatırımı sizin için çok uygun olmayabilir. Diğer taraftan yatırımcı olduğunuzu düşünüyorsanız piyasada fırsatları elinizden kaçırmak istemezsiniz. Bu yüzden elinizdeki yatırım aracının siz istediğiniz an nakit karşılığını bulmak zorundasınızdır. Gayrimenkul yatırımları nakit karşılığa çevrilmesi en uzun süren yatırım kollarından olduğu için fırsatları değerlendirmek isteyen yatırımcılar tarafından tercih edilmez.

Gayrimenkul avantajlarından olan kira getirisi ve sürekli değer kazanması gibi önemli faktörler de bir yatırımcı için her zaman istenileni vermeyebilir. Bazen bir gayrimenkulü nakit sıkışıklığınızı hemen gidermek için fiyat değerinin çok altında  satabilirsiniz. Bu el ettiğiniz kira geliri ve değer kazanma avantajlarını bir anda elinizden alabilir. Gayrimenkul alımının pahalı olduğu ve kredi maliyetlerinin şu an için yüksek olduğu ülkemizde ana paranız ile yatırımın diğer araçlarını kullanarak daha fazla kazanç elde edebilirsiniz.

Banka Vadeli Mevduat Hesabı

Banka Vadeli Mevduat Hesabı

Ülkemizde insanların birikimlerini koruyabileceğini ve ek kazanç elde edebileceğini düşündüğü bir diğer yatırım kolu da Vadeli Mevduat Hesaplarıdır. Vadeli Mevduat Hesabı, bankalara belirli bir süre karşılığında paranızı yine bankanın belirlediği faiz karşılığında yani vade sonunda anapara+faiz şeklinde alma sözüyle bankaya teslim etmektir. Ülkemizdeki banka vadeli mevduat süreleri ortalama 40 gün şeklindedir. Yani siz bankaya paranızı minimum 40 gün boyunca almama sözüyle teslim edersiniz. Bankada yatırımcılardan topladığı bu miktarlar ile piyasada işlemler yaparak paranızı işletmiş olur. 40. Günün sonunda ise anapara ve anapara üzerinden kazandığınız faiz ile hesabınıza parayı yatırır. Bakıldığında şartların gayet güzel gibi gözüktüğü bu yatırım kolunda gayrimenkulde olduğu gibi istediğiniz verimi alamayabilirsiniz.Eğer yatırım amacınız paranıza değer kazandırmak ise vadeli mevduat hesabında bu çok mümkün olmayabilir. Çünkü bankaların size verdiği faiz oranı genellikle ülke enflasyonu ile yakından ilişkilidir. Para politikası gereği ülkede enflasyon yükseldikçe faiz oranlarında da yükselme görülür. Bu durumda bankaya yatırdığınız paranızla o an alabileceğiniz mal ve hizmeti vade sonunda da aynı karşılığı ödeyerek alabilirsiniz. Kazanç gibi görünmüş olan bu yatırım da sadece nominal bir değişim söz konusu olacaktır. Şu an bankalarda vadeli hesaplarda faiz oranları %20 ile %23 arası değişirken enflasyon oranı ise %19,50 civarındadır. Yani yatırımdan kazanacağınız % 0,50 ve % 3,50 şeklinde değişim gösterecektir. Bir diğer dezavantaj ise vade sonuna kadar beklemeden paranızı almak istediğinizde vade bozulacağı için faiz getirisinden mahrum kalmış olacaksınız. Yani nakit paranızı istediğiniz zaman kullanamamış , kullanmak istediğiniz takdirde ise geçen sürede kazandığınızı düşündüğünüz geliri elde edememiş olacaksınız.

Yatırım Araçları: Borsa, Viop, Fx

Borsa, Viop, Fx

Yatırım kolları arasında olan bu yatırım araçları aslında en çok getiri sağlayan ve yatırım amacının üç temel unsurunu içinde barındıran tek seçenektir. Biraz uğraş ve bilgi isteyen bu yatırım kolu diğer yatırım araçlarına göre daha fazla kazandırmaktadır. Ancak yatırımcılar hem piyasa işleyişinden çekindiği için hem de kazanç miktarlarının o kadar yüksek olacağına ihtimal vermediği için bu seçeneği çok fazla değerlendirmezler.Borsa tarafında yatırım yaptığınızda biraz önce yukarıda bahsettiğimiz %0,50-3,50 oranındaki değişimi gün içerisinde hisse senedi işlemlerinde yakalayabilirsiniz.Aylık bazda bakıldığında ise banka vadeli mevduatına göre getiri oldukça yüksek olacaktır. Viop-Fx tarafında iki yönlü işlem seçeneğini ve kaldıraç özelliğinden yararlanarak da diğer yatırım kollarından daha fazla kazanç  sağlamak mümkün.Böylece yatırımın ilk amacı olan paranıza değer kazandırma hedefini gerçekleştirmiş olursunuz. Günlük alım-satımlar ile elde ettiğiniz kazançlar ikinci hedef olan ek gelir konusunda size yardımcı olacaktır. Sürekli dinamik olan bu piyasa nakit ihtiyacınız olduğunda elinizdeki yatırım ürününü o anda ki sahip olduğu değer karşısında nakite çevirebilir başka bir yatırım için kullanabilirsiniz.

Özetle yatırım araçları, yatırım amacı olan üç temel unsuru olan paranızın değer kazanması, ek kazanç ve nakit ihtiyacınıza anında karşılığı hedeflerini doğrudan gerçekleştirebilir.

Gayrimenkulde Sertifika Nedir?

Related Post