X

FED’den Bugüne Piyasalar

Mart ayı içerisinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) ekonomiyi teşvik amaçlı sergiledikleri güvercin tutum üzerine geçtiğimiz hafta yayınlanan FED’in Mart ayı toplantı tutanaklarında da faiz artırımı konusunda çekingen tavrın ön plana çıkması piyasalarda coşkuyu artırdı. FED Başkanı Yellen’ın özellikle 2016 yılı içerisinde öngörülen 4 adet faiz artırımının 2 ile sınırlı kalabileceğini vurgulaması piyasalara moral veren ana faktör oldu. Karar sonrası gelişen ülke piyasalarına girişler artarken gelişen ülke para birimleri de dolara karşı değer kazandı.

FED sonrası ralli yaşanan gelişen ülke piyasalarında dün Brüksel’de yaşanan terör saldırısının risk iştahını düşürmesi ve petrol fiyatlarının geçtiğimiz hafta cuma günü test ettiği zirve seviyelerinden geri çekilmesi sonucunda satışlar tekrardan baş gösterdi. Bu doğrultuda son 5 gündür %5 yükseliş kaydeden MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bugün itibarıyla düşüşe geçti.

Gelişen Ülke Para Birimlerinde Satışlar Baş Gösteriyor

Gelişen piyasalardaki satışa paralel olarak para birimlerinde de dolara karşı değer kaybı etkili olmaya başladı. Geçtiğimiz haftayı 2.84 seviyesinde kapatan dolar/TL hafta boyunca güçlü konumunu sürdürdü. 2.87 seviyesi üzerinde fiyatlanan dolar/TL paritesinde 2.87 seviyesi üzerinde yukarı yönlü isteğin etkili olduğunu belirtelim. Diğer gelişen ülke para birimlerine bakıldığında dün Brüksel’de yaşanan terör saldırısının etkisiyle özellikle Avrupa bloğu ülke para birimlerinin dolara karşı değer kaybının daha etkili olduğu görülüyor.

Son olarak, hafta içerisinde genel anlamda artan risk algısının yalnızca yaşanan terör saldırısından kaynaklanmadığını da belirtelim. FED her ne kadar geçen hafta 2016 yılı için faiz artırım öngörüsünü 2’ye düşürmüş olsa da FED Başkanı Yellen’ın, ekonomik koşulların oluşması durumunda Nisan ayının faiz artırımı için uygun olabileceğini belirtmesi Nisan ayına yaklaşırken doların nabzının artmasında etkili oluyor. Bu noktada FED’in Nisan ayı toplantı tarihine dek fiyatlamaların dolar lehine gerçekleşebileceğini görebiliriz.

Related Post