X

EN İDEAL YATIRIM TUTARI NEDİR?

Yatırım dünyasına atılmak isteyen kişilerin ilk aklına gelenler “Borsaya minimum ne kadar para yatırmalıyım? İdeal Yatırım Tutarı ne kadar olmalı?” gibi sorular oluyor. Sermaye piyasasında işlem yapan herkes için ideal yatırım tutarı farklıdır. Öncelikle kendi tasarruf miktarınızı belirlemelisiniz.Tasarruf miktarınızı gelirinizden harcamalarınızı çıkartarak ve buna geçmiş birikimlerinizi ekleyerek hesaplayabilirsiniz. Buna göre kendi ideal yatırım tutarınızı belirleyebilirsiniz.

Piyasaya Çok Parayla Mı Girmeliyim?

Düşük teminat oranları ve kaldıraç oranları sayesinde küçük meblağlarla daha büyük hacimde işlem yapabilirsiniz. Sermaye piyasasında her bütçe için bir seçenek vardır. Örneğin VİOP’ta 25 TL ile 1 gram altın işlem hacmine sahip olabilirsiniz. Tabi ki 25 TL ile yaptığınız işlemle 25.000 TL ile yaptığınız işlemin de kâr/zarar hacmi farklıdır. İşlem yapmaya başlamadan önce piyasa hakkında geniş ve doğru bilgi edinmeli, sermaye piyasası hakkında eğitim almalısınız. Daha sonra kişisel yatırım stratejinizi oluşturmak için ne kadar bütçe ayırabileceğinizi, ne kadar kâr etmeyi hedeflediğinizi belirlemelisiniz. 

Herkes Gibi İşlem Yapmayın, Siz Farklısınız.

Bahsettiğimiz üzere herkesin yatırım stratejisi ve piyasa beklentisi farklıdır. Kulaktan dolma bilgilerle yatırım yaparsanız çok büyük hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çevrenizde küçük bir yatırım işleminden çok büyük kâr etmiş insanlar olabilir, bütün birikimiyle sermaye piyasasına atılmış ve paraya para demeyen insanlar olabilir. Bunların hepsi ihtimal dahilinde olaylardır. Ancak siz sermaye piyasası alanında uzman olmayan kişilerden aldığınız bilgilerle piyasaya girerseniz fiyatı 10 TL olan bir hisseden 100 TL kazanmanın hayalini kurarsınız, ancak sonunda bunun olmadığını görmeniz muhtemeldir. Daha kötüsü bütün birikiminizi piyasaya sürebilir ve ciddi oranda zarar edebilirsiniz. Birinin kâr ettiği bir piyasa aracı sizin için uygun olmayabilir. Bütçeniz, uzun vadeli mi kısa vadeli mi yatırım yapacağınız, ne kadar risk alabileceğiniz, ne kadar kâr etmeyi hedeflediğiniz ve bu gibi değişkenler kişiler arasında çok farklı olabilir. Bu yüzden kulaktan dolma bilgilerle işlem yapmayın, yatırım uzmanlarına danışın. 

Paranızın Tamamını Kullanmayın.

Tasarruflarınızın tamamını ilk seferde kullanmak riskli olduğu gibi ilerleyen süreçlerde de riskli olabilir. Daima paranızın bir kısmıyla işlem yapın, bir kısmına dokunmayın. Sermaye yatırımı yaparken en uygun olan, küçük miktarlarla işlem yapıp kâr ettikçe bu miktarı arttırmaktır. Piyasaya yeni girmişseniz hata yapma ihtimaliniz yüksek olabilir. Bu nedenle küçük yatırım işlemlerinde hata yapmış olursanız zararınız az olur ve ilerleyen süreçte daha emin adımlarla yatırım yapabilirsiniz. Sermaye piyasası koşullarını görmek ve kendinizi denemek için bir deneme hesabı açabilir, kendinizi geliştirdikten sonra piyasada yatırım işlemi yapabilir ve kendi yatırım stratejiniz için ideal yatırım miktarının ne kadar olduğuna daha doğru bir şekilde karar verebilirsiniz.

Sermaye Yeterlilik Rasyosu Nedir?

Related Post