X

Bugün Günlerden FOMC…

16.03.2016
Piyasaları uzun süre faiz artırımı konusunda bekletmesinin ardından Aralık 2015 de faiz artırma kararı alan FED’in yeni atacağı adımlar için bugün FOMC FED Başkanı Yellen liderliğinde yeniden toplanıyor. Aralık ayında yapılan faiz artışı ve ilgili açıklamalar piyasada FED’in 2016 yılında en az dört adet faiz artışına gideceği beklentisini yarattı. Ancak özellikle emtia fiyatlarındaki düşüş bu beklentilerin azalmasına sebep oldu.

Ocak ayında yapmış olduğu toplantıyı hatırlayacak olursak Komite’nin küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından takip etmekte olduğunu ve bunların iş gücü piyasası ve enflasyon üzerindeki etkilerini değerlendirildiğini belirtmişti. Aynı zamanda özellikle enflasyon beklentilerine vurgu yapılan toplantıda risklerin dengeli olarak tanımlandığını ve ilerleyen dönemlerde istihdam ve enflasyonun beraber takip edileceği belirtilmişti.

Bugün yapılacak olan Mart toplantısında faiz artışı beklemeyen piyasalar son dönemde yaşanan küresel piyasalardaki ekonomik gelişmelerin FED kararlarında nasıl etki yarattığını takip edecek. Kısaca hatırlayacak olursak geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası eksi faiz seviyesini ve parasal genişleme seviyesini artırdı, Japonya Merkez Bankası eksi faiz uygulamasına geçti.

Bu göstergelerden sonra Yellen konuşmalarındaki satır aralarında faiz artışı ile ilgili Nisan ayını işaret edip etmeyeceğine yada piyasanın büyük bir kısmının beklentisi olan Haziran ayı  faiz kararının ne olacağına bakılacak. Ayrıca büyüme,istihdam ve enflasyon kavramları FED tarafından nasıl ifade edilecek? Diğer taraftan bu hafta içerisinde açıklanan TÜFE ve ÜFE rakamları ile Perakende Satışlar verisinin nasıl yorumlanacağı merak ediliyor. Önceki toplantıda çıkartılan “Güven” kelimesine geri dönüş yapılarak şahin yaklaşıma geri dönülebileceği de takip ediliyor olacak.

Related Post