X

Başarılı Yatırımcının Alışkanlıkları

Sadece yatırım yaparak şimdi ciddi bir servete sahip olan yatırımcıların alışkanlıkları hemen hemen aynı. Ellerinde hiçbir mal varlığı olmadan bugünlere gelmelerinin sebebi de zaten bu alışkanlıklar. Biz de sizler için başarılı ve zengin yatırımcıların 5 alışkanlığını sıraladık.

1) Önyargılı Değiller
Hiçbir başarılı yatırımcı önyargılarıyla bugünlere gelmedi. Her biri önlerine çıkan iyi kötü her fırsatı nasıl değerlendirebileceğini düşündü ve harekete geçti. Örneğin dünyanın en zenginleri arasında yer alan duayen yatırımcı Warren Buffet, servetini başka kimsenin ilgilenmediği yatırımları ve küçük işletmeleri satın alarak oluşturmuş. Bu örnek sanıyoruz ki hepimize birşey anlatıyor. Kimsenin önemsemediği ya da olmaz öyle şey dedirten bir durumla karşılaşıyorsanız, bir kez daha düşünün. Belki de hayatınızı olağanüstü değiştirecek değerdedir…

2) Kimseyi Dinlemezler
Piyasada “Bak bugün altına yatırım yap” gibi önerilerde bulunan bir sürü yorumcu var. Bunu neye güvenerek söylerler bilinmez ama bu kişilerin dediklerine uyan çok oluyor. Sonu ise malum hüsran… Siz siz olun kendi bildiğinizden şaşmayın. Yatırım yaparken olabildiğince teknik ve temel analizlere odaklanın ve olaya mantıkla yaklaşın.
Doğrusu kulaktan dolma bilgiyle kimsenin zengin olduğu görülmemiştir. Yatırımlarınızdan verim sağlamak için mantığınıza ve içgüdülerinize güvenmeyi öğrenin.

3) Sakin Kalırlar
Yatırım dünyası bilindiği üzere risklidir ve yatırımcılar bazı zamanlar çok gerilebilir. Riskli bir yatırım işlemi yaparken ya da piyasalar beklentinizden farklı seyrettiğinde sakin kalmaya çalışmak zordur. Ancak siz de tecrübelerinizden biliyorsunuz ki stres ve heyecanla yapılan her iş kötü sonuçlanır. Ancak başarılı yatırımcıların birçoğu ne durumda olurlarsa olsunlar sakin kalmayı öğrenmişlerdir. Hatta kriz anlarında ilk düşündükleri, ben bu krizden nasıl fırsat sağlayabilirim demek olur. Unutmayın ki, yatırımda başarı ve para ancak sakin bir ruh halindeyseniz size gelecektir.

4) Değişime Açık Olurlar
Başarılı yatırımcı Jim Rogers’a göre yatırımcıların, değişimlere karşı konulamadığının bilincinde olması gerekiyor. Rogers: “Örneğin, 15 sene önceki durum, günümüze uymuyor. Daima topluma karşı hareket edip yeni icatlarda bulunmak lazım…”
İşin özü, dünyadaki olaylar gibi para piyasaları da sürekli olarak değişim içinde. Bu nedenle değişimi reddetmek yerine ona ayak uydurmak ve yeni çözümler üretmek lazım. Siz para piyasalarının değişimine uymazsanız, hiçbir zaman piyasalar size uymayacaktır.

5) Öğrenmekten Vazgeçmezler
Uzun yıllar hem iş hem de yatırım dünyasında olan Buffett, insanların en büyük zayıflığının tecrübe kazandıktan sonra öğrenmeye duydukları ilginin azalması olduğunu söylüyor. Evet, zamanla insanlar “ben artık oldum” psikolojisine giriyor ve algılarını kapatıyorlar.
Ancak piyasada en çok kar edenler yatırımcılar, sürekli kendilerini geliştiren yatırımcılar oluyor. Piyasada işlem yaparken para kaybedip ardından doğru işlemlerin nasıl yapıldığını öğrenmek istemiyorsanız, öncelikle kendinizi geliştirmeyi bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Yani bir yatırımcı eğer her gün ekonomik gündemi takip ediyor veri açıklamalarına kulak kabartıyorsa, teknik analizleri nasıl daha iyi yapabileceğini çalışıyor ve değişik stratejiler uyguluyorsa, o kişi er ya da geç başarıyı yakalayacaktır. Siz de yatırım işlemlerinizden en iyi sonucu alabilmek için her gün birşeyler öğrenmeye bakın.

Related Post